Sok magyar család gondolkodik Nagy-Britanniában a hazatelepülésen

Létrehozás: 03/07/2020 - 00:02
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Nagy-Britanniában élő magyar családok közül sokan gondolkodnak a hazatelepülésen, mert drága a brit óvodai ellátás, a magyar kormány családtámogatói intézkedései pedig vonzóak.

 

Ezt Szili Katalin mondta az MTI-nek pénteken telefonon nyilatkozva, miután meglátogatta a Walesben élő magyar közösséget. A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott tudatta, hogy Wales fővárosában, Cardiffban regionális diaszpóra értekezleten vett részt, amelyen mások mellett részt vett Norton Éva, a Magyarok Angliai Országos Szövetségének elnöke. Szili Katalin elmondása szerint egyre több a magyar iskola a szigetországban. Angliában már 23 működik, Walesben három - mondta a miniszterelnöki megbízott. Hozzátette, hogy a 23 magyar iskolába összesen 1550 tanuló jár, és a tanintézetek közül hat az utóbbi három évben nyílt meg.

A szülők a magyar nyelvtudás, a kultúra, az identitás, a hagyományok őrzése - egyebek közt néptáncképzés - végett járatják gyerekeiket magyar iskolákba, továbbá az esetleges hazatérés miatt, hogy a gyereknek ne legyenek gondjai a tanulás folytatásában - mondta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy jelenleg március 15-e megünneplésére, továbbá húsvétra készülnek az említett iskolákban. Szili Katalin úgy vélekedett, hogy a visszatelepülés fontolóra vételében szerepet játszhat az is, hogy a magyar családtámogatás elég vonzó. Szili Katalin beszámolt arról is, hogy élénk a kulturális kapcsolat Wales és Magyarország között, a jövő héten például walesi-magyar kórustalálkozó lesz. "Ezen a Kodály-módszert is megismertetik, amely nagyon népszerű a walesiek között, és szeretnének hagyományt teremteni a módszer megismertetésében" - fogalmazott Szili Katalin.

Forrás: MTI 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.