Véget ért északi rokonaink amerikai fesztiválja

Létrehozás: 12/16/2015 - 21:09
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Véget ért vasárnap a San Diegoban megtartott FinnFest 2011. A találkozó háziasszonya a több mint 10 éve az USÁ-ban élő Anna Easteden volt, akit a magyar mozi-, illetve tévénézők a „Burjánzó szerelmek háza” című filmből ismerhetnek.

A FinnFest augusztus 10-14. között megrendezett eseményen több ezer észak-amerikai látogató vett részt. A FinnFest  egy non-profit szervezet, amely nem működhetne több nagylelkű támogató és adományozó nélkül. Az évente megrendezett kiállítás, konferencia és vásár célja a kormány, az ipar, illetve az üzleti partnerek viszonyának szorosabbra fűzése. A finn-amerikai kapcsolatok fejlesztése különösen fontos a szervezők számára, ezért a kulturális programok mellett számtalan termékbemutatót láthathattak az érdeklődők.  Az esemény arany fokozatú támogatója a Nokia, illetve a House of Finland, de több olyan finn divat márka – Arikka, Iloa, Kaksitva, Lumi Accessories – is részt vett a vásáron, amely fontosnak tartotta az amerikai piacon való megjelenést.  Az egyik leglátványosabb bemutatót éppen a legfrissebb finn divatot képviselő cégek állították össze. A FinnFest történetében ez volt az első ilyen jellegű bemutató, nem véletlen, hogy összeállításában elsősorban a fiatalokat szerették volna megszólaltatni a Helsinkiből érkezett divatházak. A kiállítás és vásár alkalmából ugyanakkor az idén 60. születésnapját ünneplő Marimekko is divatbemutatót tartott.

A komolyzenei koncertek mellett a finn rockzene képviselői is tiszteletét tették, név szerint  az Ismo Alanko Teholla, a klasszikus muzsikát a polkával ötvöző J. Karjalainen és a The Polkabilly Rebels,  illetve a rock-dzsesszt képviselő Lenni-Kalle Taipale és a több finn bandát megjárt Sami Pitkämö. Az több napos családi foglalkozások és órák mellett a rendezvény teljes időtartama alatt speciális piac várta a látogatókat. A Tori vásáron sajátos finn finomságokat, lekvárokat, péksüteményeket illetve nemzeti ételeket lehetett megvásárolni illetve megkóstolni. A finnországi pólók, táskák, azaz reklámajándékok mellett több olyan könyvet is meg lehetett vásárolni amatőr írók szerzői kiadásaiból.

Az utazási irodák prospektusai mellől pedig természetesen nem hiányozhattak a finn szanua-építő cégek ajánlatai sem. A finnek különleges szauna iránt érzett vonzalmára ki sem lehetne jobb példa, mint a FinnFest háziasszonya. Anna Easteden a karrierjét modellként kezdő színésznő, - aki az amerikai finn közösség egyik legaktívabb tagja- tavalyi, magazinunknak adott interjújában kifejtette, hogy ahogy egyetlen finn nemzetiségű ember, úgy ő sem tud meglenni szauna nélkül, még akkor sem, ha az amerikai éghajlat nem feltétlenül teszi szükségessé annak meglétét.

A FinnFesten elismerésben részesült a MissUniverse 1952-es finn győztese, Armi Kuusela is. A rendezvény zárónapját követően azonban nem érnek véget a finn kötődésű programok, ugyanis San Diego városa az egész hónapot  rokonaink kultúrájának szenteli. 2011-ben a The Newsweek magazin a világ legjobb országának választotta Finnországot.

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.