Világszerte tűzgyújtással tisztelegnek a finnugor rokonság előtt

Létrehozás: 09/19/2014 - 08:10
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Fiatal finnugristák jóvoltából rendhagyó kezdeményezéssel tisztelegnek a finnugor közösséghez tartozó népek közös őseikre.

 

A Finno-Ugric Heritage Facebook oldal felhívására szeptember 21-én bárki tűzgyújtással emlékezhet meg a finnugor ősök előtt szerte a nagyvilágból. Az akcióhoz a veszprémi VEMAFI is csatlakozott és a tűzről készült képet felteszik az összetartozást szimbolizáló finnugor világtérképre is.

A vasárnapi tűzgyújtással a szervezők célja, hogy kifejezzék a több ezeréves finnugor közösség előtti tisztelgésüket, továbbá, hogy erősítsék a finnugor népek összetartozását. Mint kiáltványukban írják „a finnugor civilizáció manapság olyan, mint a törött üveg, darabjai szerte-szét szóródtak a világban. Észak-Kelet-Európában a finnek, Észak-Nyugat-Ázsiában az obi-ugorok és Közép-Európában a magyarok élnek. Ezen nemzetek nagyobb darabjai független államok és kultúrák, mint Finnország, Észtország és Magyarország, de ők is egy ősi örökség részei.”

A fiatal finnugristák célja, hogy az ősök előtti tisztelgés mellett néhány percre eggyé váljon a finnugor közösség. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, aki magát olyan nemzetiségűnek vallja, mely tagja a népes finnugor közösségnek. A tűzgyújtásról készült fotókat a merjanyn@gmail.com címre várják, de kérik a képek tulajdonosait, hogy a tűz pontos helyét, valamint a község és az ország nevét vagy az autonóm terület nevét is tüntessék fel. A szervezők októberben elkészítik a finnugor közösség térképét a most vasárnapi tüzek alapján.

Az akcióhoz a Veszprémi Magyar Finn Egyesület (VEMAFI) is csatlakozott és szeptember 21-én, vasárnap naplementekor, mielőtt teljesen besötétedik, tüzet gyújtanak a Kolostorok és Kertek területén a tó partján, kifejezvén azt, hogy fontos számunkra a finnugor összetartozás és a finnugor népcsoporthoz történő tartozás. „Külön öröm számomra, hogy idén a Finnugor Kulturális Főváros 2015-ös címéért versenybe szálló Veszprém is részt vesz a kezdeményezésben. A finnugor közösségnek aktív tagokra van szüksége, hogy jóban-rosszban is képesek legyünk támogatni egymást határon innen és túl.” – jegyezte meg Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Főváros program iroda magyar munkatársa.

A VEMAFI sok szeretettel hív és vár mindenkit 18:50 perckor, aki elfogadja és vallja, hogy a magyar nemzet a finnugor népcsoportok egyike és a finnugor világ része. A tűzről fénykép is készül, melynek hátterében a jezsuita templom lesz látható. A tűzről fénykép is készül, melynek hátterében a jezsuita templom lesz látható.

Tags: 
Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.