Víz Világnapja: a víz szervezetünk éltető ereje

Létrehozás: 03/22/2018 - 14:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version

 

1994 óta március 22. a Víz Világnapja. Ezen a napon természetes vizeink védelmére és a víz életünkben betöltött szerepének fontosságára hívják fel a figyelmet szakértők, szervezetek és civilek egyaránt. „Köztudomású, hogy a legegészségesebb és legideálisabb innivaló a tiszta víz. Korra, nemre, egészségügyi állapotra való tekintet nélkül korlátlanul fogyasztható, a szervezet igényeinek megfelelő mennyiségben” – hívja fel a figyelmet a Víz Világnapja kapcsán Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. 

A víz járul hozzá a legnagyobb mértékben a szervezet megtisztulásához, méregtelenítéséhez. A tiszta víz formájában történő folyadékbevétel számos előnnyel bír: hozzájárul a megfelelő emésztéshez és támogatja a fogyókúrát is. Továbbá simábbá, feszesebbé teszi a szervezet elsődleges védőrétegét, a bőrt és csökkenti az öregedés látható jeleit. Emellett növeli a munkavégzéshez szükséges koncentrációt, nem utolsósorban pedig semmilyen káros hatása nincs. 

A víz a fő oldóanyag az ételek, vitaminok és ásványi anyagok számára. Segíti a táplálék kisebb darabokra bontását és a végső felszívódást, ahogy a vitaminokét is. A megfelelő vízfogyasztás számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, köztük a szívrohamét és az agyvérzését is.

A víz létfontosságú a szervezetnek, hogy fenntartsa hűtési- (izzadás) és melegítési „rendszereit”. Az emberi testben minimális az elraktározott víz mennyisége, amihez nyúlhatna dehidratáció esetén. Ezért szükséges, hogy egész nap pótoljuk a folyadékot. A vízhiány okozta dehidratáció sok betegség állapotát ronthatja, továbbá hozzájárul a mérgező anyagok lerakódásához szervezetünkben. Azonban, ha elegendő vizet fogyasztunk, megelőzhetjük ezeket a folyamatokat. A vízhiányt sokan éhségérzetnek érzik, ezért megnövelik a nassolások számát. Az elegendő vízivással azonban lehetővé tesszük, hogy képesek legyünk megkülönböztetni a szomjúságérzetet és az éhségérzetet.

„Hazánk abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz minősége a legtöbb helyen a skandináv országok ivóvizének minőségével vetekszik. Emellett a legellenőrzöttebb élelmiszer, hiszen folyamatosan vizsgálják a minőségét” – összegez a SodaStream, a modern szódagépeket gyártó márka szakértője. Aki a szénsavas vizeket részesíti előnyben, otthon, költséghatékonyan, helytakarékosan, környezetkímélő módon állíthat elő szénsavas vizet csapvíz segítségével a SodaStream gépeivel.

Élővizeink tisztasága érdekében fontos, hogy óvjuk környezetünket a szeméttől. Egyetlenegy, a természetben eldobott PET-palack lebomlási ideje ugyanis 450 év, mely így századokon keresztül szennyezi élővizeinket, mezőinket és erdőinket. Évente összesen 2,7 milliárd ásványvizes palackot gyártanak világszerte, melynek csak elenyésző részét hasznosítják újra. A SodaStream vásárlói 2009 óta közel 9 milliárd PET-palacktól óvták meg a földet. 

 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.