A cseheket kedvelik leginkább a lengyelek

Létrehozás: 12/30/2015 - 09:58
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Egy 2012-es készített felmérés szerint lengyelek a cseheket kedvelik a legjobban, míg a románokat, cigányokat és az arabokat a legkevésbé. A magyarok a szimpátia sorrendben szorosan a szlovákok mögött végeztek.

A CBOS Intézet 1993 óta rendszeresen méri a lengyelek más nemzet iránti attitűdjét. A felméréseket összesen 38 nemzetre vonatkozóan készítik el, de számos etnikai kisebbség is szerepel a kérdések között.

A kutatás, mely legalább 1058  felnőtt megkérdezésével készült azt az eredményt hozta, hogy a lengyelek a cseheket szeretik leginkább (58%). A szomszédok közül pedig szintén jó helyen végzett Szlovákia, ugyanis a válaszadók 57%-a jelölte meg szimpatikus nemzetnek őket. Az olaszok a válaszadók 55%-ának voltak szimpatikusak, az angolok 54%, a spanyolok és a franciák pedig 53%-ot kaptak. A magyarok, a svédek és a norvégok 52%-ot, az amerikaiak pedig 51%-ot.

A legnagyobb javulást közel két évtized alatt az ukránok érték el, akik a közös rendezésű Eb-nek köszönhetően 20%-kal lettek népszerűbbek, mint 1993-ban. Míg előbbit a válaszadók 32%-a jelölte meg szimpatikus nemzetnek, addig a németeket 40%. Az etnikai kisebbségek közül a cigányokat 24%, az arabokat pedig 23% jelölte meg szimpatikusnak. Az oroszok, a zsidók illetve a vietnámiak az „inkább pozitív, mint negatív” kategóriába kerültek leggyakrabban. Az arabokat azonban a válaszadók 46%-a a „nem szimpatikus” kategóriába sorolta.

Tags: 
Panoráma: 

A szerzőről

Aranyi Péter