A gazdag csehek már az atomháborúra készülnek

Létrehozás: 12/01/2016 - 19:23
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Egyre több módos, cseh állampolgár építtet magának földalatti bunkert. Legtöbbjüket egy esetleges atomháborútól való félelem vezérli. A bunkerek ára egy kisebb, belvárosi prágai lakás értékével vetekszik.

 

Az utóbbi időben nagyon sok cseh rendelt magának egy kivitelezőtől biztonságos, földalatti bunkert. Minderről a Radio Praha angol nyelvű internetes oldala számolt be. A tendencia leginkább a tavalyi migrációs krízis idején gyorsult fel és jelenleg is egyre erősödőben van, köszönhetően az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus elmérgesedésének. A Liberec-i székhellyel rendelkező Tebrix Safety Home s.r.o. eddig 28 ilyen speciális bunkert épített. Az üzlet annyira jövedelmező, hogy a cég a normál lakóházak építéséről váltott erre a profilra. A vállalat kapacitásai egészen 2018 végéig teljesen le vannak foglalva. 

"Véleményem szerint a boom 2015-ben kezdődött és az elmúlt 18 hónapban már csak földalatti bunkerek építésével foglalkoztunk. Eleinte az ügyfeleink csak biztonságos, földalatti széfek építésével bíztak meg bennünket, de a migrációs válság és az ukrán-orosz konfliktus miatt egyre többen döntenek olyan bunkerek mellett, melyekben akár 12 hónapot is el lehet tölteni, egy esetleges atomháború esetén" - hívta fel a figyelmet Michal Terendy, a Tebrix Safety Home tulajdonosa. 

A földalatti bunkerek alapjait legalább három méter mélyre ássák a földben, falaik pedig 30 centis vasbetonból készülnek. Az építményekben konyha, fürdőszoba, gardrób, hálószoba, kis szoba, valamint nappali is megtalálható, emellett a bunkerek saját víztározóval is rendelkezhetnek. Az ott lakóknak továbbá lehetőségük lehet olyan külső körülmények monitorozására, mint például a hőmérséklet, vagy a radioaktív sugárzás mértéke. A bennt tartozkodók szükség esetén egy rádióadó segítségével kommunikálhatnak a külvilággal. 

Egy átalágos földalatti bunkerért 3 millió koronát kell letenni az asztalra, ami nagyjából egy belvárosi prágai lakás árának felel meg. "Egy ilyen bunker olyan életszínvonalat biztosít, mint egy luxus apartman. Az építményt ráadásul egy acélból készült biztonsági ajtóval zárható folyosón keresztül lehet megközelíteni" - tette hozzá Michal Terendy. 

Prágában jelenleg 800 óvóhely van, melyben 550 ezer embert lehet elszállásolni vészhelyzet esetén. A cseheknek emellett lehetőségük lenne igénybe venni a metróalagutakat, vagy az egyes társasásházak alatt található pincéket is. Érdekességképpen Budapesten 3400 óvóhely található, melyek 600-700 ezer embert tudnának befogadni szükség esetén.  

 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Aranyi Péter