Brutális mértékben gyorsul az infláció Csehországban

Létrehozás: 02/14/2022 - 10:44
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Januárban 9,9 százalékra gyorsult az éves infláció Csehországban a decemberi 6,6 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal hétfőn Prágában.

Ez a legnagyobb mértékű éves szintű drágulás 1998 júliusa óta, amikor 10,4 százalék volt az infláció - tudatták a statisztikusok. Az infláció növekedése az utóbbi hónapokban folyamatos, piaci szakértők szerint a koronavírus-járvány okozta intézkedések miatt kialakult gazdasági-kereskedelmi helyzet következményeA januári árnövekedést elsősorban a lakhatási költségek és az üzemanyagok drágulása befolyásolta. Az infláció alakulása lényegében megfelel a piaci elemzők várakozásának, akik közül többen már kétszámjegyű áremelkedési átlagot is jósoltak.

Havi szinten januárban 4,4 százalékkal emelkedtek az árak, ami 1993 óta a legmagasabb növekedés. Az árak emelkedését ebben az esetben is a lakhatási költségek befolyásolták leginkább, januárban az áram 39 százalékkal, a gáz pedig 31 százalékkal volt drágább, mint decemberben. Áremelő hatása volt annak is, hogy januárban megszűnt az áram és a gáz ideiglenes, néhány hónapos áfamentessége.

Forrás: MTI

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.