Egy nem hétköznapi cseh komédia

Létrehozás: 12/08/2014 - 22:15
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Pénteken volt a Thália Színházban a Hétköznapi Őrületek bemutatója. A cseh Petr Zelenka komédiájára rengetegen voltak kíváncsiak, ezért telt házzal ment le a premier.

 

A kissé groteszk, ámde mulatságos kortárs darab ígéretes jövő előtt áll. És ennek csak egy része köszönhető a parádés szereposztásnak. Egy cseh komédiában végül mindenki megőrül és ezen nincs mit csodálkozni. Akit a darab elején még normálisnak hiszünk, az a második felvonás végére biztos, hogy ládába bújik és feladja magát postán Szíriába. A Thália legújabb előadása parádés szereposztásban kerül a nézők elé: Petr szerepében Pidroch Csaba, az aggódó anyuka személyében pedig Molnár Piroska lép színpadra, míg Petr legjobb barátját, Mokkát Szabó Győző alakítja. Akinek fenntartásai vannak a filmekben is gyakran feltűnő színészekkel szemben, az nyugodtan vetkőzze le az előítéleteket, mert a Héköznapi Őrületekben tényleg nagyot alakítanak. A tehetséges szereplőgárdából külön ki kell emelni még Szombathy Gyulát, Petr édesapját és a főszereplő férfi szerelmét Janát, akit Fodor Annamária játszik.

Petr egy nap arra ébred, hogy nagyon kilátástan az élete. Jana már más férfi mellett van, de elvesztésébe nem nyugszik bele és legvágja a sötétben a haját, hogy aztán tejbe mártogatva, mágiával visszaszerezze álmai nőjét. A művelet persze balul sül el és Jana helyett valaki más haját viszi magával. Hajaj! Az ötlet természetesen a legjobb baráttól, Mokkától ered, aki nem hagyja, hogy a férfi elveszett szerelme miatt búslakodjon. Igaz, a jóbarát sem büszkélkedhet sikeres szerelmi élettel, hiszen gyakan csak a többfunkcós mosdókagyló és egy nagy teljesítményű porszívó dobja fel legényéletét.

A negyvenes évei közelében járó Petr nem adja fel és mindent megtesz azért, hogy visszacsábítsa Janát. Eközben még egy kis mellékest is keres, köszönhetően annak, hogy a szomszédban egy híres, ámde végtelenül bohém zenész lakik, aki szemtelenül fiatal barátnővel múlatja az időt. Azonban nemcsak Petr élete változik meg attól a pillanattól kezdve, hogy elhatározza, visszaszerzi Janát. Édesapja is viszonyba bonyolódik egy véletlenszerű telefonhívásnak köszönhetően és Mokka is szerelmes lesz. Persze csak egy próbababába, akit Bánovits Vivianne alakít, tündérien és mesterien.

A Hétköznapi Őrületek egy fergeteges, abszurd komédia, amit szinte tökéletesen sikerült átültetni magyar színpadra. Azért csak szinte, mert a második felvonás egy kicsit filmszerű lett és csak rendkívül rövid jelenetek villannak fel. Ennek ellenére a színdarab csillagos ötöst érdemel, mert a színészek úgy játsszák, hogy mindent el lehet hinni nekik. És ettől működik az egész. Külön dícséretet éremel a szereplőgárda a cseh nevek kifogástalan kiejtése miatt is. A következő előadás december 13-án lesz és idén még egy alkalommal, december 14-én lehet megnézni a Héköznapi Őrületeket.

Kultúra: 

A szerzőről

Aranyi Péter

További cikkeink