A Suzukit tavaly se lehetett megállítani

Létrehozás: 01/02/2019 - 13:59
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
19 292 darab regisztrált személyautóval, messze túlszárnyalva 2017-es eredményeit, a Suzuki tavaly újabb rekordot döntött Magyarországon.

 

A márka piacvezetőként magabiztosan uralta az egész évet, immár 14,12 százalékra növelte részesedését a hazai személyautó-piacon. Az új Swift Sporttal bővülő kereskedelmi választék mellett a siker elsősorban a népszerű hazai gyártású modellek értékesítésének köszönhető. A 2018 szeptemberében megújult Vitara menetelése töretlen, az elmúlt évben is a magyar vásárlók elsőszámú kedvence volt a modell, összesen 11 127 darab talált gazdára.

A Datahouse újautó-eladási statisztikái alapján 2018-ban Magyarországon 19 292 darab Suzuki személyautót regisztráltak, ami az összes forgalomba helyezett autó (136 601) darab 14,12 százalékának felel meg. A teljes piac 17,5%-kal bővült, ezen belül a Suzuki volumen alapon 27,24%-kal, lényegében ezzel a növekedéssel húzta felfelé a személygépkocsi piac eredményeit. 

Így 2016 és 2017 után, zsinórban harmadszor is rekord értékesítéssel zárta az évet a Suzuki idehaza. A márka magyarországi piaci részesedése a 2017-es 13,04 százalékról 14,12 százalékra emelkedett a 2018-as esztendőben, vezetve a teljes hazai személygépkocsi piacot. A 2015 tavaszán bevezetett és a 2018 szeptemberében megújult Vitara 21,8 százalékos szegmens-részesedésével verhetetlen. Toronymagasan vezette a sport-szabadidő (SUV) kategóriát és ezzel együtt a személyautók mezőnyét az elmúlt esztendőben is. A modellből 2018. január 1-je és december 31-e között 11 127 darabot regisztráltak.  Nagyon szépen teljesített a középkategóriában a másik itthon gyártott modell, az SX4 S-CROSS is, amely egyre kedveltebb mind a privát, mind pedig a flotta vásárlók körében. Az év végéig összesen 4982 példány kelt el belőlük Magyarországon, így 13,05 százalékos piacrészesedéssel a 2.helyen áll a C szegmensben. A teljes személyautó piacon a TOP 3 modellben élen a Vitara, 3. helyen pedig az S-CROSS áll.

A „SUZUKI NEXT 100” üzleti terv keretében megújult, Japánban gyártott Swift Sport mutatkozott be nyáron nagy sikerrel Magyarországon. A további, szintén nem Esztergomban készült, de Magyarországon is forgalmazott Suzuki típusok közül a Swiftből 1302, az Ignisből 559, Balenóból 765, Jimnyből 47, valamint Celerióból 510 darabot adtak el 2018 folyamán. A B szegmensben szereplő Swift, Ignis és Baleno együttes piacrésze 12,55%. 

A kereskedelmi szempontból kiemelkedően sikeres esztendő eredményei a Magyar Suzuki értékelése szerint azért is adhatnak külön okot a büszkeségre, mert a 2018-ban életbe lépett, új emisszió-mérési eljárás hatásaként átalakuláson ment keresztül az európai és természetesen a hazai autógyártás is. A szigorítás következményeként az év utolsó negyedében csökkent a forgalomba állított autók száma az Európai Unióban az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 

A márka globális modelloffenzíva programjával sikerrel vezette be új modelljeit, miközben a hazai gyártású típusok népszerűségét fenntartotta, sőt a megújult Vitarával, a Magyarországon legnagyobb darabszámban értékesített modellel tovább fokozta. Mind több cég választja a márkát cégautónak munkavállalói részére, így a Suzuki egyre erősebb konkurenciát jelent a hagyományos flotta márkák számára. A vállalat tehát 2018-ban is oly módon tudta bővíteni flottaeladásait, hogy közben eredményesen megőrizte piacvezető szerepét a magánvásárlók körében.

Forrás: Suzuki 

Tech: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.