A szocializmus ellenségei

Létrehozás: 12/12/2015 - 13:32
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Nemrég került a cseh mozikba  az “Občanský průkaz”, avagy a “Személyi igazolvány”. A cím ellenére ez nem egy oktató film határőröknek, hanem egy nagyon is jól időzített retro, jobban mondva szoci mozgókép

A szerzők azt remélik ezzel a filmmel, hogy  a fiatalok is megértik miért volt szívás a szocializmus.  A “Személyi igazolvány" egy komédia négy kamasz életéről, barátairól, szerelmeiről.  Petr, Aleš, Popelka és Míťa a 70’-es években teszik le az érettségijüket és ez az az időszak, amikor első személyi igazolványukat megkapják, hogy aztán a hadseregben tegyék le a kötelező szolgálatot. A közelgő rémálom alól azonban megpróbálnak kibújni, hol egyedül, hol pedig közösen vívják a harcukat az éppen fennálló rezsim ellen.  Életük bizonyos pillanatai felettébb humorosak, némelyik egészen szomorú, és akad közöttük groteszk is.

A film alkotói úgy jellemzik ezt a filmet, mint  „vígjáték arról a korról, amikor a hosszú haj és a beat-zene jelentette az ellenállást a szocializmussal szemben, amely különféle jólétet sugárzó műsorokkal bombázta a tévénézőket, és amelyben elég volt hosszú hajat viselni, vagy éppen eltépni a személyi igazolványt ahhoz, hogy a rendőr megpofozzon”-mondta Ondřej Trojan, a film rendezője, aki Petr Jarchovský forgatókönyve alapján készítette el a “Személyi igazolványt”

Szerző: Tomaňová  Klára

Tags: 
Kultúra: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink

2015 dec 12 - 13:32
2015 dec 12 - 12:51