Az EU elfogadja Törökország, Észak-Macedónia és Ukrajna oltási igazolványait

Létrehozás: 08/20/2021 - 13:16
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja Észak-Macedónia, Törökország és Ukrajna oltási igazolványait, így ezeknek az országok az állampolgárai péntektől már beutazhatnak az unió területére - jelentette be a brüsszeli testület csütörtökön.

A kölcsönösség értelmében e három állam is elfogadja az uniós oltási igazolványokat, így megkönnyítve az EU-ba irányuló és az EU-ból kiinduló biztonságos utazást. Várhelyi Olivér, a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos hangsúlyozta: "miközben együtt küzdünk a járvány ellen, partnereink is szerves részét képezik a biztonságos közös nyitásnak. "Üdvözlöm Ukrajnát, Észak-Macedóniát és Törökországot a digitális COVID tanúsítványrendszerünkben, és várom, hogy hamarosan több szomszédunk is csatlakozzon" - tette hozzá.

Az EU mostanáig csak négy vakcinatípust ismert el, a BioNTech/Pfizer, az AstraZeneca, a Moderna és a Johnson & Johnson cégek oltóanyagait, azonban az egyes tagállamok dönthetnek arról, hogy más vakcinákat is elfogadnak. Ukrajna vakcinaportfóliójában a négy unió által elismert, illetve a kínai Sinovac szerepel, míg Törökország és Észak-Macedónia egyaránt alkalmazza az orosz Szputnyik oltóanyagot is. Az EU már Svájccal már megkötötte kölcsönös elismerési megállapodást, és ugyanilyen rendszer kíván kidolgozni az Egyesült Államokkal is.

Forrás: MTI 

 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.