Belefér a nyaradba még egy különleges lengyel fesztivál?

Létrehozás: 08/11/2017 - 16:48
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az idei nyár ugyan már az utolsókat rúgja, de a fesztivál szezon még javában dübörög! Az óriás fesztiválok mellett egyre több különleges helyszínt, színesebb alternatív programokat és családiasabb közeget kínáló rendezvény tűnik fel.

És talán nem lesz meglepő, hogy nem csak Magyarországban érdemes gondolkozni. Még nem késő, hogy csatlakozz a most szombaton kezdődő össznépi mulatsághoz Lengyelországban. Merülj meg Közép-Európa kulturális medencéjében!

A szombaton kezdődő és egészen keddig tartó Jagelló Vásár (Jarmark Jagielloński) célja, ötvözni a hagyományokat jelenünkkel. Évről-évre minden augusztusban, Lublin óvárosának utcái megtelnek látogatók sokaságával, akik azért érdekeznek ide, hogy elmerüljenek az eredeti, XV. századi vásár hangulatában. A rendezvényre igazi népművészeti és kézműves tárgyak készítői érkeznek Lengyelországból, Ukrajnából, Szlovákiából, Fehéroroszországból és Litvániából, míg a Błonia vár valóságos játszótérré válik. Lublin valamikor a magyar termékek számára is központi hely volt, hiszen ide érkeztek be a magyar borok és a magyar búza szállítmányok. 

A fesztivál megmutatja, hogyan képes a népi kultúra integrálni a modern design trendeket, úgy, hogy közben ne veszítsen vonzerejéből. A műhelyek és a hagyományos kézművesek még ennél is tovább mennek: nyári iskolájuk lehetőséget ad a látogatóknak arra, hogy többet megtudjanak a különböző mesterségekről. A vásár töretlen népszerűségét komplex programjának köszönheti. Mindenki találhat magának szórakozást, a folklór koncertektől kezdve, színpadi előadásokon át, egészen a filmvetítésekig. A Jagielló Vásár számos workshopot kínál - tánc, ének, kézművesség -, melyek lehetővé teszik a megismerkedést a népművészekkel és a hagyományos művészetek gyakorlóival.

Még nem késő belevetni magad a vásári forgatagba: készíts sajtot, vegyél részt pár időutazást megszégyenítő túrán, vagy táncold ki magad a Jagelló Vásár hagyományos mulatságán! A részletes programot itt találod!

Színes: 

A szerzőről

Vermes Zita