Magyar-lengyel emléktábla Katowicében

Létrehozás: 03/30/2012 - 14:30
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Magyar-lengyel emléktáblát avattak Katowicében, ahol 2010-ben Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök posztumusz állami kitüntetésekkel jutalmazott hét magyart, köztük idősebb Antall József politikust

A Katowice város kezdeményezéséből készült emléktáblát csütörtökön este, a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából avatták fel, a Varsói Magyar Kulturális Intézet által szervezett kétnapos tudományos konferencia keretében, melynek védnökségét Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Ewa Kopacz, a lengyel parlament házelnöke vállalta. A két évvel ezelőtti ünnepélyes megemlékezésen Sólyom László magyar államfő is részt vett, aki idősebb Antall József és a Magyarországon menedéket talált Henryk Slawik barátságát és együttműködését a magyar-lengyel barátság legszebb példájának és szimbólumának nevezte.

A Magyar-Lengyel Barátság Napját 2006. március 24-én kezdeményezték, azon a napon, amikor Győrben felavatták a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét. Az ünnepségen jelen volt Lech Kaczynski akkori lengyel és Sólyom László magyar államfő. A magyar és a lengyel parlament 2007-ben március 23-át kölcsönösen a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Azóta ezt a napot évente megünneplik, felváltva a két országban: idén Ópusztaszeren és Szegeden emlékeztek, jövőre Katowicében tartanak megemlékezést.

Forrás: MTI

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.