Csehország a main-streamen túl

Létrehozás: 08/06/2017 - 18:26
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Vigyázat, a most következő cikk csak elvetemült, kíváncsi és kalandor hajlamú utazóknak ajánlott! A nyugalom megzavarására alkalmas látnivalókat és nehezebben emészthető tanácsokat tartalmazhat!

 

Csehország, a megszámlálhatatlan természeti, építészeti, és egyéb látnivalóival valósággal elárasztja a látogatókat. A kastélyok, kúriák, barlangok, sörözők, fesztiválok forgatagában végtelen számú lehetőséggel találkozhatunk, és ezek még csak a szokásos turista célpontoknak tekinthetők. A "felkészületlen" idegen csak ide-oda kapkodva próbál ízelítőhöz jutni, és természetesen igyekszik minél több helyet meglátogatni, eseményt befogadni, de nem biztos, hogy mindig az agyonjárt út a legjobb. Előfordul, hogy csak otthon döbbenünk rá, hogy persze a legfőbb nevezetességeket láttuk, de valami még mintha hiányozna. Ezt elkerülendő, szögezzünk le néhány alapvetést, amit fontos szem előtt tartanod, mielőtt nekivágsz felfedezni ezt a gyönyörű országot:

1.Csehország nem csak Prága. Az igaz, hogy Budapesthez hasonlóan, az ország legnépesebb, leghangsúlyosabb központja, és telis-tele van csodálatos értékekkel. De hidd el, a cseh vidéket járva is hasonló, ha nem még érdekesebb felfedeznivalók várnak rád!

2. Hagyd a szokásos turista ösvényt!Barangolásaink során lehetőleg ne csak a fő turista útvonalakat kövessük! Ha már beteltünk az Óvárosi tér, a Sörmúzem, az Állatkert és az egyéb agyonlátogatott helyekkel, ideje kalandra indulni! A valódi rejtett értékek, az olcsóbb, és igazi cseh hangulatot árasztó vendéglők, sörözők gyakran csupán egy utca sarokkal arrébb várnak.

3. Készíts útitervet! Engedd meg, hogy kinyissuk a kapukat egy másik Csehország felé, amit már kevesebben ismernek. Tervezz be mindent, amit szeretnél, de hagyj helyet az alábbi hihetetlenül érdekes, borzongató és felejthetetlen úticéloknak is.

Múmiák Csehországban!
Nem kell Egyiptomig rohanni, ha múmiákat szeretnél látni! Brünn egyik legnépszerűbb látnivalója, a mumifikálódott testek tucatjait őrző kapucinusok kriptája. A belvárosban található templom alatti félhomályos pincében több száz éve elhunyt szerzetesek, nemesek korabeli ruhába szépen felöltöztetett, tökéletesen kiszáradt múmiái hevernek a poros padlón, páran pedig üvegkoporsóban állják a látogatók kíváncsi pillantásait. A hátborzongató látvány sokak számára felejthetetlen brünni élmény marad.

Ha pedig nem volt elég a borzongásból, és megnéznél még valamit, Csehország rejteget még hátborzongató sztorikat. A Guardian összeszedte Európa 10 legborzongatóbb látnivalóját, és köztük szerepel Sedlec Ossuary. Csehországban, egy órányi autókázásra Prágától, Kutna Horában található gótikus kápolna, ahol megdöbbentő látvány fogadja a belépőt: az egykori pestisjárvány áldozatainak mintegy 40 000 csontvázából készült bizarr dekorációk díszítik a templom belsejét. Koponyákból, lábszárcsontokból font címerek, csillárok, gyertyatartók merednek fenyegetően a turistára.

A 10-Z bunker, életed legfurcsább hotelszobája
Ezt, a Brünnben található, nukleáris támadásnak is ellenálló bunkert eredetileg a németek építették a második világháború idején. Amikor a háború véget ért, és az akkori Csehszlovákia szovjet befolyás alá került, a bunkert a Néphadsereg vette át, és nagy, titkos rejtekhelyet tervezett belőle nukleáris támadás esetére.

A földalatti struktúrát, a kommunista rezsim alatt, elsősorban a helyi önkormányzati elitekre tervezték. A “krém” búvóhelye legfeljebb 500 embert tudott elszállásolni három napra és éjszakára. Ma már nyitott a nyilvánosság számára, és nem sok változott az eredeti megjelenése. A szobák még mindig az eredeti emeletes ágyakkal és fél évszázados telefonokkal várják a látogatókat. Tervezik, hogy retro hotelként üzemeltetik a helyet, ami egy egyedülálló lehetőség arra, hogy valódi személyes tapasztalatot szerezz egy menedékházban. Ezen kívül nukleáris háború esetén a belépés és a szállás ingyenes. Reméljük, soha nem lesz szükség a valódi funkciója szerint használni!

Végtelen könyvtorony, ami elnyel, ha nem vigyázol
Bár Prágától igyekeztünk távolodni, azoknak is tartogatunk valamit, akik mégsem szeretnének a fővárosból kimerészkedni. Ez a látnivaló most a könyvmolyok számára tartogat izgalmakat. A végtelennek látszó könyvtorony, egy olyan álom installációja, ami a készítő számára rémálomba fordult. A hatalmas irodalomnak gyűjtemény, véletlenül sem egy divatos, ugyanakkor hasznos könyvespolc, hiszen egy vagy két könyv kihúzásával a torony összeomlik. De csodálatos látványt nyújt.

A hihetetlen, jenga-szerű könyvtorony, az Idióma nevet viseli, és a készítő (Matej Kren) elmodása szerint, a könyvek által megszerezhető végtelen tudást szimbolizálja. A tornyon található résnek köszönhetően a látogatók könnyedén elképzelhetik, milyen lehet összeroppanni a végtelen könyv – és átvitt értelemben a végtelen tudás – súlya alatt.

Reméljük apró ízelítőnk sikerrel járt, és kedvet kaptál ellátogatni néhány kevésbé ismert cseh helyre! Ajánlanál még rejtett látnivalókat a többi kalandornak? A cikk alatt kommentben megteheted!

Fotók: eacpt2017.org, all-that-is-interesting.com, hostelworld.com 

 

A szerzőről

Vermes Zita