Ezeket a helyeket ajánljuk vadvízi evezésre

Létrehozás: 03/23/2017 - 18:41
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Csehországban bizony nem csak a sör buzog, hanem a kanyargós folyók is raftingolás szerelmeseinek is . Kevesen tudják, hogy mennyire pezsgő is a cseh vízitúrások élete, ezért cikkünk most ebbe a világba kalauzolja el az érdeklődőket.

 

A raftingolás nem csupán egy sport. Ez egy életérzés, amit egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni. Legyen akár csak pár napunk, vagy egy picivel több időnk minderre, Csehország folyóinak bármelyikén kifoghatunk egy-egy testhezálló vadvízi evéses túrát. A Vltava, a Morva, az Elba, a Svratka és az Odera folyók által átszelt cseh vidéket, joggal nevezhetnék akár a vadvízi evezés Mekkájának is. Itt ugyanis a kevésbé veszélyes vizektől, egészen a kanyargós, meredek, kalandokkal teli völgyeken át, nincs lehetetlen vadvizes kívánság. Nekivágni egy ilyen kalandnak, akár még céges buli keretében is érdemes, de ugyanennyire megéri családostul, vagy barátokkal felkerekedni és megszelídíteni a hullámokat. 

Hogyha a jól megszervezett túrák hívei vagyunk, szeretünk campingezni, vagy inkább egy kis luxust részesítenénk előnyben a szárazföldön, sőt, esetleg még kulturális programokon is szívesen részt vennénk, úgy a legjobb választás az Ahoj Adventure, a Wiking Rafting Team és a Vidra Vízitúra formációi lehetnek. Ezek a csapatok szakmai felkészültségük mellett, a kezdőktől egészen a haladó raftingosokig, teljes körű kiszolgálással és felkészítéssel várnak mindenkit, aki a habok közé vágyik. S mert a változatosság gyönyörködtet íme néhány programcsomag, amiből mindenki kedvére szemezgethet. 

Hétvége a Vlatava-n
Ezt a túrát azoknak ajánlják, akik a visszafogottabb raftingolás hívei. Akiknek nincsen ellenére a motelozás vagy a kempingezés, vagy szeretnék megismerni és átélni a cseh életérzést, illetve szívesen megbolondítanák az útjukat egy kis kulturális kikapcsolódással, azoknak Vyšší Brod, Rozmberk, vagy Cesky Krumlov felkeresését javasoljuk. Sok raftingos úgy tartja, hogy ez a vidék a legideálisabb azoknak, akik egy felejthetetlen vízi vidámparkra vágynak, ahol a gátak és hajócsúszdák mellett olyan nemzeti parkon át lehet evezni, amely autóval szinte megközelíthetetlen. 

Fotó: rafting-krumlov.cz

„75” cseh kilométer
Ezt a túrát a pár napos utaknál többre vágyóknak állították össze, melynek során egy hét alatt, - a már említett várakon és térségeken felül - Ceske Budejovicét is felfedezhetjük, ami a méltán híres Budwieser sör és a Kohi Noor ceruza szülővárosa is egyben. Ezen kívül számtalan kulturális programba is becsatlakozhatunk, illetve akár még sörgyári látogatáson is részt vehetünk két evezés között. A túrák költségei változóak, de egy hétvégi evezést már 13 000 Ft-tól, míg egy egyhetes utat körülbelül 25 000 Ft-ból is abszolválhatunk. Természetesen az útiköltséggel is számolni kell, hiszen az odajutást - már csak a létszámra való tekintettel is -, érdemesebb egyénileg megszervezni. 

Horvát kitérő
Bizonyára mindenki hallott már a csodálatosan szép horvátországi, plitvicei-tavakról és a Krka Nemzeti Parkról, melynek karsztfolyói rengeteg meglepetést tartogatnak a vízesés-imádóknak. Ebből merít ihletet lassan hetedik éve az Ahoj Adventure-s is, akik pár napot, de akár egy egész hetet is szívesen elidőznek velünk a horvát Mreznica folyó, több méteres vízesésein lezúduló, természetes, türkizkék színű medencéiben. Az út során, amelyet családoknak és baráti társaságoknak egyaránt ajánlanak, betekintést nyerhetünk az erdőkben kanyargó folyók szegélyezte szikla kanyonokba, a háborúk végeztével magányosan álló, elhagyatott házak titkaiba, de a vízesésekről való leugrásra is biztosítanak lehetőséget az arra vágyóknak. Csehországban járva pedig, joggal merülhet fel a kérdés, hogy a túrák végén vajon lesz e sör? Természetesen igen, hiszen az 3-5 órás etapok fáradalmait nem is pihenhetnék ki jobban a raftingosok, mint egy-egy kellemes hangulatú, part menti sörözőben vagy étteremben, egy jó pofa cseh sör mellett. 

Fotó: Cvok.cz

A raftingolás szabályai

Aki erre a kalandra adja a fejét, annak természetesen érdemes jó előre körbejárnia a témát, hogy milyen előfeltételek is szükségeltetnek hozzá. Például elengedhetetlen a jó mozgáskoordinációs készség, illetve a megfelelő szintű úszótudás. Az öltözet sem utolsó szempont, hiszen mind a víz, mint az időjárási viszonyok miatt – a legjobb időszak egy-egy túrára június közepétől szeptember végéig tart -, fontos, hogy lehetőleg a ruházatunk is vízhatlan legyen. Egy jó raftingosnak bizonyára már van bevált ruhája egy ilyen útra, de a kezdőknek sem kell aggódniuk, hiszen a szervezők minden úthoz biztosítanak neoprén ruhát és csizmát, plusz védősisakot és mentőmellényt is, miként a szükséges oktatást és technikai felkészítést is, hogy az evezés tényleg mindenki számára élmény lehessen.

Szerző: Horváth Kitti Gabriella 

 

Hasznos linkek:

http://www.csehrafting.hu

http://www.vidra-vizitura.hu

http://www.raft.hu

 

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.