Mit érdemes mindenképp magunkkal vinni, ha kisbabával utazunk nyaralni?

Létrehozás: 06/14/2021 - 12:04
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Érdemes az egész házat felpakolni, vagy elég a legszükségesebb dolgokat elvinni a nyaralásra, ha kisbabával megyünk?

Mi legyen kéznél egy repülőút vagy egy hosszabb autóút során? Mi kerüljön a bőröndbe, és melyek azok a dolgok, amelyeket elég lehet a nyaralóhelyen beszerezni? A Pelenka.hu kismamák ezreinek tapasztalataira támaszkodva összegyűjtötte, hogy mik a legszükségesebbek dolgok, amiket a kisgyerekes nyaraláshoz érdemes bepakolni és miket érdemes tudni, hogy a nyaralás valódi pihenés legyen a család minden tagja számára.

A napirend a pihenés kulcsa 

A csecsemők és kisgyermekek napirendjéhez érdemes a nyaralás során is alkalmazkodni, hiszen számukra ez jelenti a biztonságot, így lesznek nyugodtak, ami a szülők pihenését is nagyban megkönnyíti. A napirend figyelembevétele ráadásul a csomagolásnál is segíthet.  A kisbabák számára minden nap ugyanúgy telik, így igazából ugyanazokra a dolgokra van szükségük a nyaralás során, mint a hétköznapokon. „Egy az utazás előtti hetekben összeállított és folyamatosan bővített lista alapján végzett, higgadt, átgondolt bepakolás megóvhatja a szülőket attól, hogy az utazáshoz szükséges babaholmikat túlgondolják, esetleg ne férjenek be az autóba, vagy többlet költségekkel kelljen számolniuk repülős út esetén a poggyászok feladásánál. Érdemes végiggondolni a napokat és a napirendet, és ez alapján elkezdeni a listát, például a baba ellátásához szükséges alapvető babaholmikkal” – mondta el Kéninger Vivien a Pelenka.hu ügyfél és brand managere.

A textil pelenka lehet az út jolly jokere 

A listát végtelenre lehetne bővíteni -ezt édesanyaként mindenki tudja-, de a hétköznapi napirend alapján hamar kiderülhet, hogy mi szükséges igazán a gyermekek számára. Amit tényleg nem érdemes kihagyni a csomagolás során, az a textil pelenka. Ideális eszköz a babát letakarni a napon, árnyékot biztosít számára akár a vízparton, akár városnézés során, miközben a babakocsiban pihen, hasznos lehet a pelenkázáshoz a feje alá téve, szoptatáskor az édesanya és baba letakarásához vagy éppen büfiztetés során, arról nem is beszélve, hogy egy kisbabát akár könnyedén el is lehet szórakoztatni a segítségével. 

Ezen felül mindenképpen érdemes bepakolni:

•pelenka

•törlőkendő

•popsikrém 

•cumi 

•hőtárolós itató palack 

•bébiétel, tápszer, gyümölcspüré

•bébiőr vagy légzésfigyelő 

•bébiruha 

•pléd 

•hordozókendő vagy kenguru

•sportbabakocsi 

•rágóka, mesekönyv, csörgő 

•fertőtlenítő gél vagy kendő 

•naptej, fényvédő

•rovarok elleni spray

•gyógyszerek 

 

Popsikrémből, fertőtlenítőből, és hasonló tubusos, dobozos termékből repülős utazás során tégelyenként maximum 100 ml-es kiszerelés tehető a kézipoggyászba, így ezekre kiemelten kell figyelni. Ezeket egyébként nem csupán a repülőn, hanem autós út során is érdemes elérhető közelségben tartani. Emellett legyen a kézipoggyászban vagy utastérben néhány játék, ami leköti a baba figyelmét, illetve egy váltásnyi ruha balesetek esetére, babavíz és rágcsálni való, esetleg egy-egy szem gyógyszer, továbbá a gyermekek és szülők iratai.

Nem ajánlott ilyenkor új dolgokkal próbálkozni 

A kisbabák és kisebb gyermekek számára éppen elég változást jelent maga az utazás, így nem érdemes a szokásoktól, a napirendtől, vagy éppen a megszokott termékektől eltérni. „Arra kiemelten figyeljünk, hogy minden országban más a vezető bébiétel, vagy pelenkamárka. Ha kisbabánk adott márkához és termékekhez van szokva, érdemes előre tájékozódni, hogy a célként kitűzött országban elérhető-e. Ha nem, akkor számoljunk nagyobb mennyiségekkel, adagokkal, így ez sem lehet akadálya a felhőtlen pihenésnek. Cumiból például hasznos lehet egy-két tartalékot is csomagolni, hiszen a legtöbb szülő valószínűleg tapasztalta már, hogy ezzel kapcsolatban kifejezetten ragaszkodnak a megszokotthoz a babák” – hangsúlyozta Vivien, a Pelenka.hu munkatársa.

Vannak dolgok, amiket érdemes otthon hagyni 

Indulás előtt ajánlott egyeztetni a szállásadóval, hogy tud-e biztosítani kiságyat vagy járókát, ugyanis egy összecsukható utazóágy, vagy járóka is nagyon hasznos lehet, azonban mégis kényelmesebb ezek nélkül utazni. Ugyanez a helyzet például a mikrós sterilizálókkal, vagy a bébiőrrel és légzésfigyelővel. Előbbit ki lehet váltani bababarát fertőtlenítő sprayvel vagy antibakteriális törlőkendővel, a légzésfigyelőből pedig a pelenkára csíptethető a legbiztonságosabb és legpraktikusabb, hiszen ez foglalja a poggyászban a legkisebb helyet. Ha a szálláshely tud mosási lehetőséget biztosítani, az nagyban leegyszerűsítheti a pakolást, és redukálhatja a csomagok számát. 

6 hónapos kor után már hosszabb utakra is lehet vállalkozni

Jobb lélekben is előre felkészülni, hogy gyermekekkel nyaralni egyáltalán nem olyan, mint kettesben vagy a barátokkal. Hiszen sokkal kevesebb lehetőség van a kikapcsolódásra, cserébe egy életre szóló élmény az egész családnak, amelyre évekkel később is öröm lesz visszagondolni. 

Az első hónapok -legyen szó első gyermekről, vagy kistesóról- az összeszokás és a napirend kialakításának jegyében telnek. A szülés, születés utáni regenerálódásra a csecsemőnek és anyukának is szüksége van. Egy 3 hónapos csecsemő esetében viszont már rövidebb, pár óráig tartó utazással el lehet kezdeni a babát az új élményhez szoktatni. 6 hónapos kortól -ha már előtte pár rövidebb utat megtett együtt a család- kényelmesen el lehet indulni akár egy hosszabb autós utazásra is, illetve a repüléssel is ajánlott legalább eddig várni.

Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a gyermekek teljesen más programokat élveznek, mint a felnőttek, azonban például a csecsemők egy hordozókendőben vagy kenguruban adott esetben a nap nagy részében alszanak a napirendjüknek megfelelően, így velük még egyszerűbb lehet eljutni például múzeumba, kiállításra vagy idegenvezető által vezetett túrára. A totyogó korszakba lépő gyermekekkel hasonló a helyzet, hiszen ők alapvetően a világ felfedezését élvezik leginkább. Pontosan emiatt az ő esetükben nem szükséges nagyon sok játékot csomagolni a nyaralásra, ugyanis sokszor előfordul, hogy a hullámzó vizet, egy kavicsot vagy éppen pár falevelet érdekesebbnek találnak, mint szeretett játékaikat. Nagyobb gyerekek esetében inkább ajánlott már kifejezetten a számukra érdekes programokat vagy akár szállást is választani. 

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.