Pénztárcabarát útcélok a jövő évi nyaralásodhoz

Létrehozás: 12/16/2022 - 15:20
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az idei év eseményeit követően nem kérdés, hogy a jövő évi nyaralásokat igencsak át kell gondolnunk, meg kell szerveznünk, és már időben el kell kezdenünk gyűjtögetni rá.

Nem mellesleg a forint aktuális helyzetét tekintve sem vagyunk egyszerű helyzetben, hiszen bárhová is menjünk, mindenhol szembesülni fogunk az áremelkedéssel. Külföldi úticélok esetén az átváltás okozhat fejfájást, míg belföldön az elképesztő mértékű infláció miatt szorulhatnak ki egyes turistaparadicsomok az átlag magyar család látóköréből. A legfontosabb döntések egy-egy utazás kapcsán azonban mégis csak azok, hogy hova és mikor menjünk?!


 
Hova utazzunk?
Amennyiben szeretnénk már a helyszín kiválasztásakor pénzt megtakarítani, érdemes figyelembe venni, hogy a legfelkapottabb úticélok nagy valószínűséggel ki fognak esni a lehetőségek köréből. Keressünk olyan alternatívákat tehát, amelyek távolabb helyezkednek el ezektől a zónáktól, de igényeinknek megfelelnek. Érdemes szétnézni például a nagyvárosok körül elhelyezkedő kisebb településeken, vagy egyébb eldugottabb helyeken.  Ne essünk azonban át a ló túloldalára! Ne dőljünk be az első kecsegtető ajánlatnak, hiszen hiába hihetetlenül olcsó egy-egy szállás, ha minden számunkra fontos létesítménytől nagyon távol esik.

Az előző év nagy slágere volt Egyiptom, Törökország (Marmaris, Isztambul) és Görögország (Athén, Párosz-, Andors- és Folegandros-szigete) egyaránt, valamint az évek óta felkapott Horvátország (Split, Isztria, Brač-sziget) és Olaszország (Bergamo) is. Barmely helyszín ezek közül továbbra is tökéletes választás lehet, ám ha igazán mediterrán úticélra vágyunk, Spanyolországot (Valencia) semmiképp ne hagyjuk ki a listából. Szigetein igazán kedvező ajánlatokra bukkanhatunk, így nem érdemes megfeledkezni Mallorca, Tenerife vagy Fuerteventura szállodáiról sem. Napsütéses órák számából és pénztárcabarát hotelekből az Albán fővárosban, Tirana-ban sincs hiány, valamint a Balin található Denpasar és a dél-afrikai Johannesburg is bővelkedik ezekből. Egyéb opcióként vessünk pillantást Nicosia-ra (Ciprus) és Phuket-re (Thaiföld) is.  Kedvező lehet továbbá Málta, Montenegró vagy a tengerpart nélküli Macedónia is.
Rengeteg az alternatíva külföldön, de ne feledkezzünk meg a hazai tájakról sem! Az elmúlt években a Balaton-part nem tartozott a legolcsóbb nyaralóhelyszínek közé, de szerencsére erre is akad bőven más megoldás. Ha mindenképp vízpartra szeretnénk menni, tökéletes lehet számunkra a Kis-Balaton, a Tisza-tó, az Arlói-tó, a Szálkai-tó, de akár Orfű is. Emellett Nyíregyháza, Uppony, Fonyód, Zsámbék, Hajós vagy az Őrség környékén is érdekes felfedezéseket tehetünk.


 
Az év mely szakaszában érdemesebb utazni?
A helyszín kiválasztását követően el kell döntenünk mikor utazzunk. Ez a lépés a legfontosabb, hiszen ha megfelelő időpontot találunk, akár még egy felkapottabb helyszín is szóba jöhet. Ha nem szeretnénk tehát lemondani álmaink helyszínéről, gondolkozzunk el a főszezonon kívüli utazáson. Amellett hogy pénzt spórolhatunk azzal, ha nem Júliusban, hanem akár Szeptemberben, Októberben utazunk, a tömeges turistaforgalmat is elkerülhetjük. Az utószezonokban egyes szálláshelyek akár 10-15%-kal is csökkentik áraikat.

Amellett, hogy a nyaralás időpontját megtervezzük, érdemes a foglalás időpontjával is befolyásolni az árakat. Így például, ha előfoglalási időszakban (jóval a nyaralás ideje előtt) tesszük ezt meg, akár 30%-os akciót is kaphatunk. Nem mellesleg a programot is bőven van időnk átgondolni, így további költségeket takaríthatunk meg.  Ezen opció ellentéteként a last minute utazások is felmerülhetnek, amennyiben nem vagyunk a spontaneitás ellen. Ha 1-2 héttel az utazás előtt foglalunk, akár 20%-os kedvezménnyel, míg 1-2 nappal megelőzően akár 50%-al kedvezőbben juthatunk ugyanazon szálláshoz hozzá. Természetesen ehhez rugalmasnak kell lennünk, és gyorsan reagálnunk, valamint számolnunk kell a kockázattal is, hogy lemaradhatunk az utazásról.


 
Függetlenül helyszíntől és időzítéstől, a legfontosabb lépés a megfelelő tervezés. Ennek megvalósítása esetén nagyobb valószínűséggel kerülhetők el a jelentős váratlan költségek, pontosabban tudjuk kalkulálni költségvetésünket, és ennek megfelelően alakíthatjuk a programjainkat. A tervezés során vegyük sorra a lehetséges helyszíneket, időpontokat, az elérhető programokat, szállás és étkezési lehetőségeket, mindezt persze saját anyagi keretünknek megfelelően. Nyaralásunk során igyekezzünk csak a szükséges mennyiségű készpénzt magunknál tartani, illetve mindig legyen nálunk vészhelyzet esetére az adott helyszínen elfogadott típusú bankkártya is. Váratlan költségek a legjobb tervezés során is felmerülhetnek, azonban az egész nyaralást tönkre teheti, ha nem áll megfelelő mennyiségű pénz a rendelkezésünkre. És persze ne feledjük a megfelelő utasbiztosítást sem!

Forrás: Creditline.hu

Fotó: Pexels.com

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.