Csehországban is kiadták Milan Kundera utolsó csehül írt regényét

Létrehozás: 11/05/2017 - 22:12
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Csehországban is kiadták Milan Kundera "A nevetés és felejtés" című könyvét, amely az 1975 óta Franciaországban elő író utolsó cseh nyelven írt regénye.

 

"A nevetés és felejtés könyve" először 1979-ben Párizsban jelent meg francia fordításban. Az egyetlen eredeti cseh nyelvű kiadás 1981-ből a torontói Sixty-Eight Publisers kiadó nevéhez fűződik, és manapság könyvritkaságnak számít. Az emigráns Sixty-Eight Publisers kiadót Josef Skvorecky neves cseh író alapította és működtette, aki az 1968-as csehszlovákiai reformfolyamat letörése után menekült külföldre. 

 A nevetés és felejtés könyvének - amely egy emigráns nő sorsát, életét dolgozza fel - nyugati megjelentetése után a kommunista rendszer Milan Kunderát megfosztotta csehszlovák állampolgárságától. A regényt most a brünni Atlantis kiadó jelentette meg, amely az 1989-es rendszerváltás után Milan Kunderával megegyezve folyamatosan adja ki a szerző csehül írt régebbi műveit. 

A brünni születésű most 88 éves Milan Kundera Csehszlovákiából való távozása után már csak franciául írt és ezen könyveinek cseh fordítását eddig nem engedélyezte. Egyszer azt nyilatkozta, hogy a cseh változatokat saját maga szeretné elkészíteni. A prágai sajtó szerint ennek a tervnek a megvalósítása azonban nem valószínű.

Milan Kundera a rendszerváltás után sem látogatott el huzamosabb időre Csehországba, és a cseh, illetve csehországi témákkal kapcsolatban is csak nagyon ritkán nyilatkozik. A ritka kivételt csak szülővárosával, Brünnel összefüggő témák jelentik. A nevetés és felejtés könyve magyarul is megjelent.

Kultúra: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.