Ez a Marlenka is megérdemli a rajongást

Létrehozás: 02/27/2017 - 15:18
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Marlenka termékei egyre népszerűbbek idehaza, ami főleg a tartósítószermentes, mézes tésztának köszönhető. Kipróbáltuk a családi vállalkozás új süteményét, a fekete-áfonyás tekercset.

 

A Marlenka először a négyzet alakú, diós-mézes tortájával jelent meg a hazai piacon, később következtek a Marlenka-golyók. Majd a citromos és kakaós ízű változatokra sem kell sokat várni. A cseh cég nem olyan régóta már hazánkban is kínálja a fekete-áfonyás tekercsét, mely az eddigiektől eltérő ízvilágot képvisel. 

A piskótaroládra emlékeztető sütemény ugyanakkor nem rántja le a mélybe a Marlenka eddigi jó hírnevét, sőt, kifejezetten sokat dob rajta. Természetesen ennek a süteménynek is mézes tészta az alapja, melyen ugyanolyan játszi könnyedséggel hatol át a villa, ahogy az örmény vállalkozás más süteményeinél is. A Marlenka tejes krémmel és fekete áfonyával spékelte meg a tekercset, így egy markánsabb, nyári ízeket képviselő sütemény lett a végeredmény. 

Bár az áfonyás-tekecs személyében korántsem egy kalóriaszegény finomságot tisztelhetünk, szerencsére sem színezékeket, sem pedig tartósítószereket nem tartalmaz. Ennek ellenére 2-24 Celsius fok közötti hőmérsékleten akár 90 napig is el lehet tárolni. A fekete áfonya szemek pedig a liofilezésnek köszönhetően őrzik meg színüket és zamatukat. Ez az új módszer a jelenleg létező leghatékonyabb, ugyanakkor legköltségesebb szárítási eljárásnak számít. Az áfonya szemek mégis olyan hatást keltenek, mintha csak tegnap szedték volna őket és mindez íz és kinézet szempontjából egyaránt elmondható. 

A Marlenka-tekercs könnyű, nem túl édes, friss, ízletes sütemény, melyet a nap bármely időszakában el lehet fogyasztani. Ebből a sütiből ugyan még nem létezik gluténmentes változat, de bízunk benne, hogy nem kell sokat várni rá. Bár a Marlenka-termékekkel számtalan helyen találkozhatunk - immáron a Shell-kutatknál is, az áfonyás-tekercset egyelőre csak az Auchan és a Spar-üzeleteiben vásárolhatjuk meg. De, hogy közölhessünk egy örömhírt is: már létezik belőle csokoládés-málnáls változat is. 

A Marlenka népszerűségét mi sem jelzi jobban, minthogy a Frydek-Místekben található Marlenka-gyárban már látógató-központot is kialakítottak. A 2014 óta látogatható létesítményben valamennyi forgalmazott süteményt meg lehet kóstolni, sőt, még Marlenka-kávét is ihatnak az érdeklődök. Emellett megtekinthetik a gyártást, valamint a céghez köthető fontosabb relikviákat. Akinek nincs ideje elmenni Dél-csehországba, az akár Szlovákiában is felülhet a Marlenka-vonatra, a cég ugyanis olyan vagonokat alakított ki, amelyben az utazók finomabbnál-finomabb Marlenka termékeket fogyaszthatnak. 

 

Színes: 

A szerzőről

Aranyi Péter