Ezeket soha ne öntsd a lefolyóba, ha jót akarsz

Létrehozás: 09/01/2020 - 13:14
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A környezet, valamint a saját pénztárcánk védelme érdekében érdemes tájékozódni arról, milyen anyagokat tilos a lefolyóba önteni, lehúzni a vécén. Kis odafigyeléssel hatalmas galiba előzhető meg, amellyel mindenki jól jár.

 

A dugulás mindennapos probléma a háztartásokban. A duguláselhárítás Budapest területén ugyanúgy kiemelt gond, mint az ország kisebb településein. Pedig sokszor megelőzhető lenne ez a művelet, ha az ember odafigyelne arra, mit húz le a vécén, mit önt a konyhai lefolyóba. Összefoglaltuk, mely anyagok tartoznak a "szigorúan tilos" kategóriába.

Olaj és liszt
Az olaj szennyezi a környezetet, emellett vékony réteget képez a csöveken, ezáltal szűkíti azokat. Mivel a vízben nem oldódik, a lefolyóban landoló olaj lerakódik, így a nagy része évekig akadályozza majd a többi szennyeződés útját, össze is ragad velük, gócpontokat képezve a csövekben. Ha ez nem így lenne, akkor is hatalmas hibának számítana a használt olaj természetbe juttatása, hiszen veszélyes hulladéknak minősül. Adjuk le inkább az erre kijelölt helyeken, például a benzinkutakon.

A liszttel is hasonló a helyzet, ám kicsit másképp: ez az anyag épp a vízzel keveredve válik ragacsossá, majd okoz dugulást. Nincs ebben semmi meglepetés, ugyanúgy működik, mint a konyhai műveletek során, csak sokan nem gondolnak bele, hogy ez a folyamat a csövekben micsoda gondokat eredményezhet. Ha a sütés végén marad liszt a deszkán, az a kukába kerüljön, ne a mosogatóba.

Nedves törlőkendő és gyógyszerek
A nedves törlőkendő, illetve popsitörlő a legádázabb ellensége a csatornáknak. Mindenbe beleakad, szakadni alig tud, így egyre nagyobb, hosszabb csomókat alkot. Rendszeresen előfordul a nagyvárosokban, hogy több tonnás csatornaszörnyeket bányásznak ki a rendszerből: ezek alapja a nedves törlőkendő, amely összegyűjt minden más szennyeződést. Ha nem szeretnénk, hogy át kelljen nézetni a teljes rendszert egy dugulás miatt, a törlőkendőket ne a vécén keresztül távolítsuk el a lakásból.

Szigorúan tilos a szennyvízbe juttatni a gyógyszereket is. Itt nincs szó dugulásveszélyről, arról viszont igen, hogy a mesterséges adalékanyagok beszivárognak az ivóvízbe, így szennyezik a környezetet, pontosabban a környezetünket. Ez ugyanis olyan buta lépés, amellyel épp a saját otthonának, családjának árt az ember. Ha felesleges, lejárt szavatosságú gyógyszerről van szó, a patikákban díjmentesen átveszik azokat.

 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.