Ezért nem tanácsolt házilag a villanybojler bekötése

Létrehozás: 12/05/2019 - 22:37
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy az elektromos áram nem játék, ezért a villanybojler bekötés házilag számos veszélyt tartogathat.

 

Számos dolog történhet ilyen esetben, amikor szakember segítsége nélkül látunk neki a feladathoz. A villanybojler bekötése közben sok mindenre oda kell figyelni. Aki nem jártas a témában az a kapkodásban megfeledkezhet például arról, hogy még a vezetékek keresztmetszete is fontos szerepet játszik a bojler bekötés során. Hogyha túl nagy a teljesítmény, akkor azt a vékonyabb vezetékek nem fogják elbírni, túlhevülnek, elolvadnak és már meg is van a rövidzárlat. Ez az egyik legjobb eset, ami történhet. Továbbá azt is érdemes megemlíteni, hogy a lengődugaljas bekötés nem megengedett. Hajdú bojler bekötés esetén ez például azonnali garanciavesztést eredményezhet.

A villanybojler bekötést falban vagy azon kívül, kötődobozban kell kivitelezni, mert ez tűzbiztos megoldásnak számít. Ellenkező esetben a csatlakozási pontok túlhevülhetnek, ami könnyen tűzesethez vezethet. Ennek az az oka, hogy a bojlerekben található fűtőszálnak legalább 5,2-5,5 amperre van szüksége, hogy felmelegítse a vizet. A lengődugaljok minősége nagyon változó. Semmi sem garantálja, hogy a terheléstől nem fog kigyulladni, ezért mindenképp biztosra kell menni a villanybojler bekötése érdekében. A vezetékek bekötésének a sorrendje sem mindegy. Megtörténhet, hogy a visszajelző lámpa világít, tehát elméletileg a berendezés melegít, a víz azonban mégis hideg marad. Ez a helytelen sorrendben bekötött vezetékek miatt szokott lenni általában.

Akinek még nem volt dolga ilyen feladattal az lehet nem húzza meg megfelelő nyomatékkal a csatlakozási pontokat. Ettől egy idő után a vezetékek kilazulhatnak, ami szintén tüzet okozhat vagy egyszerűen csak tönkre megy a bojler. Ez szintén garanciavesztést fog okozni. A villanybojler bekötése tehát nem játék. Önmagukban sokkal biztonságosabb berendezéseknek számítanak, mint a gázbojlerek, mivel nem áll fenn robbanásveszély. A hibalehetőség úgy minimalizálható a leginkább, hogyha szakember által történik a bojler bekötés.

Érdemes a régi modellt lecserélni egy új darabra, mivel megtérülő befektetésnek számít. Például egy új, energiatakarékos Hajdú bojlerrel sokat lehet spórolni, a kimagasló hatékonysága mellett. Az állandó megbízhatóság érdekében tanácsolt időnként a fűtőszál vízkőtelenítése. A legtöbb esetben ez jelenti a problémát a villanybojler bekötését követő időszakban. Egy megbízható bojlerszerelő, gyorsan és precízen dolgozik és kiváló referenciákkal rendelkezik.

Tech: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink