Fúrót keresel barkácsoláshoz? Így válassz!

Létrehozás: 06/15/2022 - 06:33
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A fúrók kínálata rendkívül széles. Az alábbi összefoglaló abban igyekszik segíteni, hogyan találhatjuk meg a számunkra megfelelő hobbiszintű fúrógépet.

Noha a különböző termékek első ránézésre rendkívül hasonlónak tűnnek, kissé tüzetesebben szemügyre véve őket azonnal felötlenek a különbségek; elektromos és akkumulátoros készülékek egész sorát találjuk a szakáruházak polcain, ráadásul a különböző készülékek különböző teljesítménnyel, nyomatékkal és egyéb tulajdonságokkal rendelkeznek.
Kezdjük a legelején! A fúrók között kétféle megoldással találkozunk: kábellel rendelkező elektromos és akkumulátoros táplálású gépekkel. Mindkét típus rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, így nem tehetjük le a voksunkat egyik vagy másik mellett.

A hagyományos elektromos fúrógépek akár jelentős árelőnnyel rendelkeznek, ráadásul jobb teljesítményre és nyomatékra lehetnek képesek. Hátrányuk, hogy a hálózati csatlakozásra van szükségük, illetve a használatuk során meg kell birkóznunk a folyamatosan akadékoskodó kábellel.

Az akkumulátoros gépek esetében nincs ilyen probléma, hiszen a lítium-ion akkumulátor megfelelő táplálást biztosít. Tudni kell, hogy az akkumulátorok üzemideje véges, így érdemes lehet csereakkut beszerezni, ha nem szeretnénk félbehagyni a munkát. Általánosságban elmondható, hogy azonos képességű és minőségű készülékek esetén az akkumulátoros változatok drágábban a kábeleseknél.

Érdemes általánosságban szólni a teljesítményről is. Laikusként ez a leginkább kézzelfogható adat, de hiba lenne a legfontosabb tulajdonságként kezelni. Való igaz, ha nagy lyukakat szeretnénk fúrni a legkeményebb anyagokba, akkor egy nagyobb teljesítménnyel rendelkező fúrógépre lesz szükségünk, de az esetek túlnyomó többségében a nyomaték szolgáltat érdemi információval. Egy átlagos nyomatékkal rendelkező fúrógép már tökéletesen alkalmas lehet a legkülönfélébb otthoni felhasználásra.

A teljesítmény és a nyomaték azonban meghatároz egy másik fontos tulajdonságot: magát a termék árát. Az árakról csak általánosságban lehet beszélni. A gyengébb képességű, de minőségi gyártótól származó gépek sok esetben már 20 ezer forint alatti áron is elérhetők, míg a rendszeres használatra készített átlagos fúrógépek 30 és 80 ezer forint között vásárolhatók meg. Természetesen a fúrók között is találhatunk olyan ipari célokat szolgáló gépet, aminek az ára a csillagos eget súrolja.

Végül pedig vegyük figyelembe, milyen tartozékokkal rendelkezik a kiszemelt fúrógép. Ne csak azt figyeljük, hogy a fúróhoz tartozik-e flancos műanyag táska, hanem a műszaki tartozékokat is vegyük szemügyre; a kiszemelt gép képes-e az ütvefúrásra, van-e saját fúrásmélység ütközője, rendelkezik-e rezgéscsillapítással, van-e lehetőség a fordulatszám szabályozására, rendelkezik-e biztonsági kuplunggal… Ha figyelembe vesszük az itt felsorolt szempontokat, bizonyosan jó döntést hozunk a fúrógép választás során.

Tech: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink