Gyakori vizelési inger elleni gyógyszer nőknek - Tőzegáfonya (x)

Létrehozás: 09/16/2022 - 14:05
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
gyakori vizelési inger
Gyakori vizelési inger elleni gyógyszer nőknek. Mi számít gyakori vizelési ingernek és mi befolyásolhatja? Tőzegáfonya, csalángyökér, mezei zsúrló

 

Gyakori vizelési inger ellen hatásosan fellépni akkor lehet, ha tudjuk a kiváltó okot. A gyakori vizelési ingernek lehetnek testi (szervi) és lelki okai is. Vizelési inger akkor jelentkezik, ha a húgyhólyag megtelt, ekkor idegi közvetítéssel az agy információhoz jut, majd ingerületet továbbít a húgyhólyagnak a vizeletürítésre. A túl gyakori vizelési inger okát orvosi vizsgálatnak kell felderítenie. Előfordulhat, hogy a kezelőorvos gyógyszeres terápiát vagy gyógyhatású készítmények alkalmazását, esetleg folyadékfogyasztási vagy táplálkozási változtatásokat fog javasolni.

Ha gyakori vizelési inger kínozza, mindenképpen az okot kell megtalálni. Nem mindegy, hogy a túl sok folyadékfogyasztás, esetleg hólyaghurut vagy a veseműködés elégtelensége, netán cukorbetegség áll a túlzott vizeletürítés hátterében. Endokrinológiai eltérések is járhatnak túlzott vizelési ingerrel, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a panasz, vagy bizonyos ételek, italok fogyasztása után.

Mindegyik más-más kezelést igényel. Hólyaghurut esetén szükség lehet antibiotikumos kezelésre, szervi elváltozás esetén akár műtétre is. Természetesen a különböző húgyúti panaszokra kapható készítményekkel sokat tehetünk a húgyúti rendszer egészségéért, de van, amikor önmagunkban nem elegendőek és gyógyszeres beavatkozás szükséges.

Gyakori vizelési inger: Mi számít gyakorinak?

A gyakori vizelési inger mindig egy tünet, a hátterét kell megkeresni. Szerencsére ritkán áll szervi elváltozás mögötte. A nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál, és a kor előrehaladtával növekszik az előfordulásuk. Kellemetlen tünet, rontja az életminőséget, alvási gondokat is okoz. A gyakori vizelési inger sokszor jelent hirtelen ránk törő, erőteljes vizelési inger érzést, esetleg fájdalmas, csípős vizeléssel, hólyagtáji vagy húgycső fájdalommal járó vizeletürítést.

Az emberek szervezete nem egyforma, természetesen a vizeletürítések száma, a vizelési inger gyakorisága is eltérő. Azt lehet mondani, hogy 24 óra alatt körülbelül 6-7 vizelést lehet normálisnak venni, de van, akinél ez csak 4-5 és van, akinél 8-10, mindkettő normálisnak tekinthető, ha semmiyen egyéb panasz nincs.

Vizelési inger gyakoriságának befolyásoló tényezői

  •     mindenki szervezete eltérő, van, aki kevesebbszer, van, aki többször jár pisilni
  •     nem mindegy, mennyi folyadékot fogyasztunk egy nap alatt és az milyen folyadékot jelent (a napi 1,5-2 liter az átlagos ajánlott folyadékfogyasztás, ha ettől többet iszik valaki, ez is  okozhat gyakoribb vizelési ingert. A kávéfogyasztás vagy az alkohol fogyasztás szintén gyakoribb vizelést eredményez, esetleg egyes gyógyteák fogyasztása szintén)
  •     milyen gyógyszereket szedünk? Pl. a vérnyomáscsökkentőknek köztudottan van vizelethajtó hatása
  •     mennyi idősek vagyunk? Idősebb korban gyakoribbak lehetnek a vizelési ingerek
  •     fizikai aktivitás végzése vagy nem végzése

Gyakori vizelési inger elleni gyógyszer nőknek

A gyakori vizelési inger esetén – az okot ismerve- többféle gyógyszer, gyógyhatású készítmény áll rendelkezésre, hogy sikerüljön visszaállítani a rendet, a húgyúti rendszer egészségét.

Csalángyökér, mezei zsúrló és aranyvesszőfű a húgyúti rendszer egészségéért


A húgyutak egészségének generációk óta őrzője a csalán és a mezei zsúrló. A két gyógynövény alkalmazása elsősorban tea fogyasztással terjedt el, de manapság már csalángyökér kivonatú vagy mezei zsúrló kivonatú tablettákat is alkalmazhat a teák helyett. A mezei zsúrló vizelethajtó, a vesebajokra pozitív hatással lehet, természetes módon oldja a vesekövet, vesehomokot. A csalán a prosztata és a vese egészségének működésére hat, a hatóanyagai szerepet játszanak a prosztata normál méretének megőrzésében, a vesék egészségének fenntartásában.
Az aranyvesszőfű tea is segíthet a húgyúti fertőzések leküzdésében, a gyulladás csökkentésében.

Tőzegáfonya, a szupererő fertőzéses gyakori vizelési ingerre


A tőzegáfonya régóta alkalmazott hatóanyag a hölgyek körében a visszatérő húgyúti fertőzések és a velük járó gyakori vizelési ingerek kezelésére. A tőzegáfonya készítmények többféle formában kaphatóak, hozzájárulnak a húgyúti fertőzések megelőzéséhez, de a kialakult tünetek enyhítésében is szerepük van. Gyorsabb gyógyulás, rövidebb vagy elkerülhető antibiotikumos kezelés várható a szedésük mellett. A tőzegáfonya rendszeres alkalmazásával a fertőzéses eredetű gyakori vizelési ingerek esélye jelentősen csökkenhet.

tőzegáfonya gyakori vizelési ingerre

Medveszőlőlevél gyakori vizelési ingerben


A medveszőlőlevél kivonatából készült készítmények is gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, enyhe vízhajtó és antibakteriális hatásuk is ismert. Felfázás vagy más húgyúti fertőzés esetén előszeretettel nyúlnak a medveszőlőlevél hagyományos növényi gyógyszerek után a hölgyek, van, amikor sikerül elkerülni az antibiotikumos terápiát a használatukkal.

Prosztata megnagyobbodás miatti gyakori vizelési inger kezelése


Idősödő férfiaknál nem ritka a jóindulatú prosztata megnagyobbodás. A húgycső szűkülete miatt nehezen indul meg a vizelet, gyakran érez a páciens vizelési ingert, éjjel sem tud tőle pihenni. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelése a prosztata méretének és a panaszok, tünetek súlyosságának a függvénye. Enyhébb esetben hatásosak lehetnek a növényi kivonatok, mint például a szabalpálma vagy a tökmag. Többféle patikai készítmény tartalmazza ezeket a hatóanyagokat, melyekkel természetes módon léphet fel a prosztata jóindulatú megnagyobbodása miatt jelentkező gyakori vizelési inger ellen. (Bővebben: Jóindulatú prosztata megnagyobbodás | Urológiai Klinika (semmelweis.hu))

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.