Gesztenyetiramisu (A Landgasthaus Stockerwirt étterem receptje Sulz im Wienerwaldból) - Felső kép
Hozzávalók:
•4 tojássárgája
•4 ek cukor
•350 g mascarpone
•200 g gesztenyepüré
•egy fél bio-citrom héja
•250 ml kávé
•125 ml rum
•kakaó a díszítéshez
•2 csomag babapiskóta
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a gesztenyepürét és a mascarponet, majd a reszelt citromhéjat. Összekeverjük a kávét és a rumot, majd a babapiskótákat egyenként belemártjuk és a masszával rétegeket képezve tálba helyezzük. A tiramisut hideg helyen állni hagyjuk, majd fogyasztás előtt megszórjuk kakaóval.
Mákos-vaníliás kifli (Rosemarie Neuwiesinger máktermelő receptje Sallingbergből)
Hozzávalók:
•200 g vaj
•250 g liszt
•100 g darált waldvierteli mák
•70 g porcukor
A megforgatáshoz:
•porcukor
•vanillincukor
Elkészítés:
A lisztet és a vajat összemorzsoljuk és a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Kézzel hengereket formálunk, melyeket kis darabokra osztunk és kifli formát készítünk. 160 fokon kb. 10 percig sütjük, majd a porcukorral összekevert vanillincukorban megforgatjuk.
Waldvierteli máktorta
Hozzávalók:
•200 g vaj
•200 g kristálycukor
•1 zacskó vanilincukor
•6 tojás
•200 g darált mák
•100 g őrölt mogyoró
•60 ml rum
•1 csipet fahéj
•némi vaj a forma kikenéséhez
•egy üveg áfonyalekvár
A citromos mázhoz:
•200 g porcukor
•1 ek citromlé
•1 tojásfehérje
Elkészítés:
A vajat, a cukrot és a vanilincukrot habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a vajas keverékhez adjuk és tovább keverjük. A mákot, a mogyorót, a fahéjat és a rumot hozzáadjuk, majd jól elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, és összeforgatjuk a tésztával. A tésztát vajjal kikent tortaformába öntjük, és 200 fokos sütőben 40–50 percig sütjük. Az elkészült tésztát kihűtjük, kettőbe vágjuk és megkenjük az áfonyalekvárral. A citromos mázhoz a tojásfehérjét, a citromlevet és a porcukrot elkeverjük, majd a tortára öntjük és hagyjuk megszilárdulni.