Három finom adventi recept az ünnepi készülődéshez

Létrehozás: 11/07/2018 - 22:37
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Három hamisítatlan osztrák recepttel szeretnénk hozzájárulni az adventi készülődés öröméhez. Az elkészült süteményekről szívesen fogadunk képeket Facebook-oldalunkon!

 

Gesztenyetiramisu (A Landgasthaus Stockerwirt étterem receptje Sulz im Wienerwaldból) - Felső kép

Hozzávalók:

•4 tojássárgája

•4 ek cukor

•350 g mascarpone

•200 g gesztenyepüré

•egy fél bio-citrom héja

•250 ml kávé

•125 ml rum

•kakaó a díszítéshez

•2 csomag babapiskóta

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral habosra verjük. Hozzáadjuk a gesztenyepürét és a mascarponet, majd a reszelt citromhéjat. Összekeverjük a kávét és a rumot, majd a babapiskótákat egyenként belemártjuk és a masszával rétegeket képezve tálba helyezzük. A tiramisut hideg helyen állni hagyjuk, majd fogyasztás előtt megszórjuk kakaóval.

Mákos-vaníliás kifli (Rosemarie Neuwiesinger máktermelő receptje Sallingbergből)

Hozzávalók:

•200 g vaj

•250 g liszt

•100 g darált waldvierteli mák

•70 g porcukor

A megforgatáshoz:

•porcukor

•vanillincukor

Elkészítés:

A lisztet és a vajat összemorzsoljuk és a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Kézzel hengereket formálunk, melyeket kis darabokra osztunk és kifli formát készítünk. 160 fokon kb. 10 percig sütjük, majd a porcukorral összekevert vanillincukorban megforgatjuk.

Waldvierteli máktorta

Hozzávalók:

•200 g vaj

•200 g kristálycukor

•1 zacskó vanilincukor

•6 tojás

•200 g darált mák

•100 g őrölt mogyoró

•60 ml rum

•1 csipet fahéj

•némi vaj a forma kikenéséhez

•egy üveg áfonyalekvár

 

A citromos mázhoz:

•200 g porcukor

•1 ek citromlé

•1 tojásfehérje

 

Elkészítés: 

A vajat, a cukrot és a vanilincukrot habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a vajas keverékhez adjuk és tovább keverjük. A mákot, a mogyorót, a fahéjat és a rumot hozzáadjuk, majd jól elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, és összeforgatjuk a tésztával. A tésztát vajjal kikent tortaformába öntjük, és 200 fokos sütőben 40–50 percig sütjük. Az elkészült tésztát kihűtjük, kettőbe vágjuk és megkenjük az áfonyalekvárral.  A citromos mázhoz a tojásfehérjét, a citromlevet és a porcukrot elkeverjük, majd a tortára öntjük és hagyjuk megszilárdulni. 

 

 

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink