Holnap kezdődik az első Finnugor Filmfesztivál

Létrehozás: 01/23/2014 - 10:59
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Holnap kezdetét veszi az első rövidfilmeket felvonultató Finnugor Filmfesztivál (FUFF) az észtországi Tsiistre-ben.

 

A legjobb alkotásokat egy háromtagú nemzetközi zsűri választja ki, melyben Erdélyi Dániel magyar filmrendező is helyet kapott. A fesztivál fődíjáért idén csak a kis finnugor nemzetek alkotásai versenyezhetnek.

A FUFF azzal a céllal születetett meg, hogy olyan fikciós és kísérleti filmeket népszerűsítsen, amelyeket finnugor filmrendezők készítettek, illetve amelyek finnugor témákat dolgoznak fel. A fesztiválra a világ minden tájáról érkeztek pályázatok. A FUFF szervezői ugyanakkor a benevezett filmek alkotóit is meghívták annak érdekében, hogy az általuk felkarolt témáról részletesen beszámolhassanak a publikum előtt.

A fesztivál ideje alatt közel 50 filmet tekinthetnek meg a filmkedvelők. Az esemény kiegészítéseként kerekasztal beszélgetéseken, workshopok-on, koncerteken, valamint kiállításokon is részt vehetnek a látogatók. A FUFF rendhagyó módon idén csak a kis finnugor nemzetek számára biztosít versenyzési lehetőséget, ezért a finn, az észt és a magyar alkotók munkái a panoráma programban tekinthetők meg. A magyar rövidfilmeket június 5-én, 19 órakor, míg az észt mozgóképeket június 7-én 14 órakor, a finn alkotásokat pedig szintén ezen a napon 17 órakor vetítik le.

A melano.hu közvetítésének köszönhetően a neves finn színésznő és rendező, Anna Easteden a panoráma program keretében mutathatja be két újabb rövidfilmjét. A Burjánzó szerelmek háza című fergeteges finn komédia főszereplőjétől a „Kóstoló Finnországból” (Taste of Suomi) valamint a „Fejezd be, amit elkezdtél” (Finnish What You Started) című komikus rövidfilmeket tekinthetik meg a filmmustrán. A rövidfilmek a "finn" szó angol megfelelőjből (Finnish) eredő félreértékeseket dolgozzák fel. Angolul értő olvasóink ezt a két alkotást cikkünk alatt is megtekinthetik.

Kultúra: 
Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.