Keleten élő rokonaink felé is nyitni kell

Létrehozás: 11/18/2012 - 13:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Finnugor Népek Ifjúsági Szövetsége (MAFUN) is ülésezett szeptemberben, a siófoki VI. Finnugor Népek Világkongresszusán.

A testület egy közös nyilatkozatot fogadott el, amelyben számos olyan pontot határoztak meg, melynek célja szorosabbra fűzni az együttműködést a finnugor népek között. A 22 éves fennállását ünneplő szervezet képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy elkerülhetetlen megfelelő választ adni a globális világ kihívásaira. A MAFUN továbbá javaslatokat fogalmazott meg a veszélyeztett finnugor rokonaink helyzetének javítására.

A MAFUN idén ünnepelte fennállásának 22. évfordulóját. A szeptember 7-én véget ért kongresszus alkalmával kiadott nyilatkozat az elmúlt két évtized eredményeit is méltatta. A dokumentum készítői kiemelték, hogy ez idő alatt a finnugor együttműködés valódi, tetteken alapuló összefogássá nőtte ki magát. A finnugor világ megalakította saját szervezeteit és kulturális intézményeit, melyek az egyetemes emberi jogi normákkal összhangban védőhálót biztosítanak a veszélyeztetett helyzetben lévő rokon nemzetek számára, továbbá lehetőséget adnak az egyre inkább fogyatkozó és kulturálisan gyengülő oroszországi finnugor testvéreink sorsának jobbá tételére. A MAFUN olyan szervként határozza meg önmagát, mely az ENSZ Őslakos Népek Jogairól Szóló Nyilatkozatának, illetve a Nemzeti Kisebbségek Védelméről Szóló Keretegyezmény és számos más nemzetközi szervezet szellemiségének megfelelően tevékenykedik. A Finnugor Népek Ifjúsági Szövetsége nyilatkozatában arra hívja fel a figyelmet, hogy a legalább 25 milliós lélekszámú, közös gyökerű és sorsú népközösségnek megfelelő válaszokat kell adnia a globalizálódó világ kihívásaira. Ez nem jelent mást, mint felvenni a harcot a csökkenő születésszámmal, az erőteljes asszimilációval, továbbá az őshonos népek életterületének zsugorodásával.

A szervezet segítséget kíván nyújtani a finnugor nemzetek számára annak érdekében, hogy a szociális, gazdasági és kulturális problémákat hatékonyan tudják kezelni. A MAFUN figyelmezet: az identitás megőrzésének-, továbbá a fennmaradás érdekében nagyobb erőfeszítésekre lesz szükség a jövőben. Emiatt fejleszteni kell a mobilitást és az informatikai infrastruktúrát.

Mindezek fényében a MAFUN felszólítja a finnugor és szamojéd népek képviselőit arra, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy népük saját anyanyelvét a közéletben és a magánéletben is egyaránt használhassák. Tanítsák meg saját finnugor nyelvüket gyerekeiknek és azoknak az idősebb embereknek is, akik már azt elfelejtették. Bátorítsák nemzetük tagjait arra, hogy legyenek büszkék a közös eredetre és a kultúrára, illetve gondoskodjanak arról, hogy ezt a következő generációk is átadják egymás számára. Kezdeményezzék a civil társadalom létrejöttét és segítsék annak fejlődését, továbbá járuljanak hozzá törekvéseinek és céljainak megvalósításához. A szervezet felszólítja a finnugor népek képviselőit, hogy kézzel fogható segítségnyújtásban részesítsék a sebezhető népeket és diaszpórákat, akár állami programok révén, mindazonáltal járuljanak hozzá a határokon átnyúló együttműködés erősítéséhez.

A Finnugor Népek Ifjúsági Szövetség rövidtávú célkitűzései között szerepel többek között, hogy életre keltse a „Finnugor Kulturális Főváros”- kezdeményezést továbbá, hogy 2013-ban az ENSZ-ben finnugor napokat szervezzen. Mindamellett a MAFUN segítené a finnugor népek minél nagyobb arányú részvételét az 2014-ben megrendezendő Őslakos Népek Világkonferenciáján.

Panoráma: 

A szerzőről

Aranyi Péter