Lengyelország bevezeti a társasági adót

Létrehozás: 06/17/2020 - 18:11
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Cash flow alapú, vagyis csak a kiosztott nyereség után fizetendő társasági adó bevezetését jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kevesebb mint 4 milliárd forintnak megfelelő árbevételű cégek számára.

 

A miniszterelnök szerint az adórendszernek az évi 50 millió zlotynál (mintegy 3,9  milliárd forint) alacsonyabb árbevételű cégekre vonatkozó módosítása a  lengyelországi vállalkozások mintegy 97 százalékát érinti. Az Észtország példájára meghozott módosítás a lengyel  középosztály megerősítését célozza, a következő években több százezer új munkahely megteremtését eredményezheti. Bevezetése közel 5 milliárd zloty (387 milliárd forint) bevétel-kiesést okozhat az állami költségvetésben - mondta el  Morawiecki. Lengyelországban a kiscégeknek 9 százalékos, az évi 1,2 millió eurónak megfelelő árbevételű társaságoknak pedig 19 százalékos társasági adót kell fizetniük. A cégek pénzügyi likviditását javító adófizetési módszer bevezetését Lengyelországban már a nyári hónapokra tervezték, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották a lépést.

Forrás: MTI 

 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.