Negyven éves a kicsike

Létrehozás: 12/27/2015 - 18:15
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Szerdán volt negyven éve, hogy Lengyelország gyártani kezdte a „kispolszkit”. A kocsi Lengyelországban, - hasonlóan több más volt szocialista országhoz – népautóvá vált.

A lengyelek odahaza egyszerűen csak „maluszeknek” ( ejtsd: ’malusek’), azaz kicsikének hívják. A picinyke autót eredetileg Polski Fiatnak keresztelték, de a lengyel köznyelv hamar „totyogóra” illetve „kicsikére” nevezte át. Több, mint 27  éven keresztül gyártották Bielsko-Bialában, illetve a söréről híres városban, Tychy-ben. A két gyárüzemben összesen három millió darab gördült le a gyártószalagról. Az autót rendkívül könnyű volt összeszerelni, továbbá javítani, amit mi sem bizonyíthatna jobban, mint az a tény, hogy a gyárt dolgozói gyakran vettek részt versenyeken, ahol a lehető leggyorsabban kellett összeszerelni a Fiat 126-ost.

Az utolsó modell 2000 szeptemberében hagyta el a gyártósort, manapság pedig egyre ritkább látvánnyá válik a kispolszki a lengyel utakon, ugyanakkor egyre többen újítják fel, vagy készítik el egy-egy különlegesebb változatát. „Egy maluszeket vezetni régen szégyen volt, de azt gondolom mára kultikus élvezetté vált” – jelentette ki az egyi legtöbb Fiat 126-ot birtokló Borys Sadowski a Polskie Rádiónak.

Tech: 

A szerzőről

Aranyi Péter

További cikkeink

2015 dec 27 - 18:15