Nem sztárcsapat lett a bajnok a cseheknél és a szlovákoknál

Létrehozás: 05/20/2018 - 12:36
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Visegrádi Négyeket alkotó országok közül a cseheknél és a szlovákoknál már megvan az idei bajnok, a lengyeleknél és nálunk még matematikailag változhat az erősorrend. Persze a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy meglepetés nem várható.

 

A magyar NBI-es bajnokságból már csak két forduló van hátra, azonban hétvégén a Fradi ikszelésével bebizonyosodott, hogy a fővárosi csapat nem tudj lépésben maradni a jelenleg listavezető Videotonnal. Így több mint valószínű, hogy június 2-án fehérváriak ünnepelhetnek bajnoki címet. Az erősorrend ráadásul érdemben nem változhat, hiszen a harmadik helyet jelenleg a Budapest Honvéd foglalja el, azonban lemaradása több mint 15 pont a Ferencvárossal szemben. A bronzérem ugyanakkor még nem biztos, hiszen matematikailag még van esélye a Debrecennek letaszítanaia a Honvédot a harmadik helyről. 

A szlovák Fortuna-Ligát gyakorlatilag a Nagyszombat (Trnava) nyerte meg, azonban a bajnokság végére olyannyira kifulladt, hogy az utolsó előtti fordulóban 6-0-ra kikapott a Zsolnától. A második helyet a Holman Dáviddal felálló Slovan Bratislava szerezte meg 59 ponttal, míg a dobogó harmadik fokára a Dunaszerdahely ( DAC) csapata állhatott fel 57 ponttal. A szlovák bajnokságban a negyedik hely megszerzése is értékes, hiszen az 53 pontos Zsolna indulhat az Európa-liga rájásztásában. 

A cseh bajnokságból már csak egy forduló van hátra és akár már most lehetne bajnokot hirdetni. A Plzen ugyanis magabiztosan, 63 ponttal vezeti jelenleg a tabellát, mögötte a Slavia Praha található 56 ponttal. Bronzérmet még most sem lehet biztosan osztogatni, hiszen a harmadik helyezett Jablonecnek 53 pontja van, de 4. és 5. helyezett Sparta Prahának és Sigma Olomoucnak viszont 52-52, igaz, ezek a csapatok is már játszhatnak az Európa Liga selejtezőn. A Jablonec viszont jobb pozícióból várhatja majd a sorsolást, hiszen ők Európa Liga csoportkörbe jutásért játszhatnak majd, ha így marad az eredmény. Egyelőre csak a Plzen dőlhet hátra. Csak érdekességképpen: az első öt cseh csapat meglehetősen homogén, mindegyikben alig van néhány légiós, magyar pedig egy sem. 

A lengyel Ekstraklasa bajnokságban ma kerül sor az utolsó meccsekre. A play-offban 8 csapat mérkőzik meg egymással, köztük a bajnokságot jelenleg vezető Legia Warszawa is, melynek ugynak most 67 pontja van, de a második helyezett Jagellonia elviekben még beérheti, ha a varsói csapat veszít, és ha ők begyűjtik a 3 pontot a Plock ellen. Utóbbin egyébként nem kicsi a nyomás, hiszen jelenleg az Európa Liga selejtezős negyedik helyet foglala el a lengyel bajnokságban, de rögtön utánuk következőik pontegyezéssel a Gornik Zabrze. A Legia Warszawa bajnoki címét tehát már csak a harmadik helyezett Lech Poznan vehetné el, viszont a fővárosi klub már egy döntetlennel is bajnok lenne. Sajnos az első négy lengyel csapatban sincs magyar játékos, minde a Légiából, mind a Lech-ből kikoptak a magyarok, elmúlt a magyar válogatott kiváló Eb-szereplésének hatása. 

Szórakozás: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.