Nyár, maszk nélkül – tippek a szép arcbőrért

Létrehozás: 06/04/2021 - 16:57
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Aki rendbe hozná az arcbőrét az elmúlt stresszes hónapok után, már online videóhívás formájában is segítséget kérhet a szakembertől.

Újabb lépést tettünk afelé, hogy visszatérjünk a megszokott hétköznapokhoz: az utcán végre lekerülhetnek a maszkok, így a szó szoros értelmében fellélegezhetünk. Ám tévedés lenne azt gondolni, hogy a bőrünk nem érezte meg az elmúlt hosszú hónapokat.„Sokan bele sem gondolunk, hogy a maszk nem csak a kórokozók, de a szél és a hideg ellen is véd. A bőr ezt az állapotot a pandémia alatt már megszokta, ezért most túlérzékenyen reagálhat az időjárás viszontagságaira: ha leveszik az emberek a maszkot, a bőrük éghet, húzódhat, kipirosodhat” – mondja Csom Barbara kozmetikus mester, a Body-Face Academy & Spa képviseletében.

Mivel a maszkot beltéren sok helyzetben még mindig kötelező hordani, teljesen nem szabadulunk meg a vele járó kellemetlenségektől, mint az illesztékek nyomására esetlegesen kialakuló pirosodások, foltok, duzzanatok vagy a „maszkné”, azaz a maszkhordás hatására megjelenő pattanások. Mint Barbara elmondta: „A kilégzés következtében befülled a bőr, lezárt, párás meleget generálunk, így el tudnak szaporodni a baktériumok az arcbőrünkön. A helyzetet tovább rontja, ha az arcunk vastagon be van krémezve, esetleg ki van sminkelve, ráadásul a maszkot sem cseréljük naponta, ahogyan kellene.”

 

Csom Barbara 

 

Szakemberünk azt tanácsolja, hogy ne vigyünk fel (vastag) sminket a maszk alá, és ne kenjünk ragacsos, nehezen felszívódó krémet a bőrünkre. Észszerű különböző nyugtató, gyulladáscsökkentő krémek, gélek, maszkok használata, de nem biztos, hogy sikerül a bőrtípusunknak megfelelőt választanunk – így jobb, ha ehhez szakember segítségét kérjük. Barbara meglátása szerint „sajnos egy drogériai eladó nem feltétlenül fogja megtalálni a legtökéletesebb terméket az egyedi igényekhez, hiszen több száz hasonló termék áll a polcon. Pedig a megfelelő arcápolási rutin ilyenkor rengeteget tudna segíteni.”

Hozzátette, hogy nyáron elengedhetetlen az 50 faktoros fényvédő használata is, hiszen az UV-sugárzás nagyban befolyásolja többek között az öregedést, illetve a foltosodás és a ráncok kialakulását. A bőrünk szépségét emellett belülről is támogathatjuk kollagénnel – mely fokozatosan feltölti a ráncokat és teltebbé varázsolja a bőrt –, illetve „belső” fényvédő kapszula segítségével, ami nem csak védi a sejteket a káros napsugárzástól, de segíti a barnulást és annak megtartását is. Ami pedig semmibe nem kerül, de ugyancsak nagyon fontos, a friss levegő és az, hogy elegendő vizet igyunk!

Hogy a testünk éppen mennyire hidratált, azt azzal a trükkel is meg tudjuk állapítani, hogy megnézzük a tükörben, csipkézett-e a nyelvünk széle. A nyelvet ugyanis egyfajta szivacsként lehet elképzelni, ha nincs elegendő folyadék a szervezetünkben, „kiszárad”, és ilyenkor a fogaink nyomot hagynak rajta.

Öt tényező, amiből nem csak a bőr állapota látszik

A maszkhordás nem csak azok bőrét viselte meg, akik hajlamosak a pattanásokra: a stressz, a kimerültség is nyomot hagyott az arcunkon. Nem csoda, hogy ebben az időszakban a nők többet költenek anti-aging pakolásokra, ampullákra, szérumokra, amelyek használatával szeretnék visszaállítani bőrük fiatalos megjelenését. Barbara más műhelytitokba is beavat bennünket: ő mindig ötlépcsős arcdiagnosztikával kezd egy új vendég esetében, ami nemcsak a termékválasztás és a személyre szabott kezelések összeállításában nyújt segítséget, hanem egyben egy személyes utazás is. 

„Ilyenkor meghatározzuk a bőrtípust, azután következik a belsőszerv-analízis: mit jelez a bőr, mely területeken lehetnek elváltozások, túl- vagy alulműködés. Fontos: kozmetikusként NEM diagnosztizálunk betegséget, nem vagyunk orvosok, de tanácsot adhatunk a vendégnek, hogy mire figyeljen egy kicsit jobban oda, vagy milyen szakembert ajánlanánk egy esetleges kivizsgálás szempontjából. Kitérünk a lelki tényezőkre is, hiszen a stressz, a kialvatlanság, a szorongás is óriási hatással van a szervezetünkre, a bőrünkre. Ráncdiagnosztikát is végzünk, ami pontos képet ad az öregedési folyamatokról, végül géppel felmérjük a bőr hidratáltságát. Ezt megismételjük a kezelés után is, és sokan meglepődnek, amikor akár 50 százalékkal is jobb eredményt kapunk.”

Mikor lehet igénybe venni a kezeléseket? Különböző okokból sokan még mindig nem tudnak vagy nem mernek elmenni kozmetikushoz. Szerencsére ilyenkor is van megoldás: nekik találták ki az online tanácsadást. Ennek során Barbara videóhívásban „találkozik” a vendéggel, és egy részletes kérdőív segítségével határozza meg, milyen hatóanyagok és termékek lennének a vendég bőrére a legjobbak.

Ilyenkor kikérdezzük, mennyi folyadékot fogyaszt, milyen az alvási ciklusa, mennyit dolgozik, mozog, mivel táplálkozik és így tovább. Ilyenkor inkább a széles spektrumú termékeket ajánljuk, de természetesen azokat is a kozmetikai termékpalettánkról. Azért ezeket, mert ezekkel a magas hatóanyagtartalmú, gyakran orvosi tisztaságú termékekkel dolgozunk, mi magunkon is ezeket használjuk, és nagyon jól ismerjük a hatásukat. Tőlünk közvetlenül megrendelhetőek, így biztos lehet benne a vendég, hogy kiváló minőségű új termékhez jutott, és később is bármilyen felmerülő kérdés esetén készséggel állunk a rendelkezésére.

Az arcápolást már valós találkozó nélkül, az online térből érkező szakszerű támogatással is megkezdhetjük, így már a szalonban történő kezelések előtt is szépíthetjük magunkat, vagy megakadályozhatjuk, hogy egy bőrprobléma kialakuljon. 

 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink