Rendhagyó alkotás készült a Brexitről

Létrehozás: 08/04/2017 - 10:33
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Mit gondolnak az európaiak a Brexitről? Felföldi József, film-, zenei producer minderre különleges választ adott erre a zene és a koreográfia fúziójával.

 

A Brexit Balettre keresztelt alkotás egy magyar zenei korrajz, melyet napjaink politikai helyzete ihletett, és melyre már Anglia is felkapta a fejét. A videó alig egy hónapja került fel Youtube-ra, és ez idő alatt máris több, mint 600 ezren tekintették meg. A statisztikák szerint a nézők több mint fele brit nyelvterületről való, de az Európai Unió más országaiban is hihetetlen gyorsasággal terjed a videó. A videómegosztóra érkezett kommentek és e-mailekben kapott visszajelzések alapján az európai embereket nagyon foglalkoztatja a Brexit esetleges következménye, hatása. 

A dal szerzője Felföldi József, magyar üzletember és egy édességgyártó alapítója. A férfi 14 évesen egy baleset következtében elvesztette egyik szemét. Hamar túltette magát személyes, de nem tragédiaként megélt balesetén.  Ekkor kapta első gitárját a nővérétől. A zene, az irodalom, és a művészetek iránti fogékonysága és elkötelezettsége azóta elkíséri mindennapjait. Felföldi úr szabadidejében mai napig is dalokat és költeményeket ír, tehetséggondozó alapítványt működtet és szociális érzékenysége végett folyamatos adományokkal támogatja a rászorulókat.

A dalt az angol ballada hagyománya ihlette, a dalszöveg az európaiak britekkel való társulásának témáit azonosítja: egy ködös sziget, egyszerre közeli és távoli; egy büszke tengerésznemzet nagy múltú történelemmel; egy összetett végzet, mely magával Európáéval fonódott össze. Tiszteletből, Felföldi József, maga énekli a szöveget angol nyelven. A dalhoz forgatott klip koreográfiáját Laczó Zsuzsa rendezte, a forgatás a Debreceni Csokonai Színház előadótermében zajlott. A zene hangulatát kifejező táncot Gáll Kitti kivitelezte, aki Nagy-Britanniát szimbolizálja a csupasz színpadon. Az elbeszélés a csodálat, szépség, megrázkódtatás és szomorúság kombinációját idézi.

Kultúra: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.