Sikeres volt a magyarországi finnugor diákkonferencia

Létrehozás: 05/17/2015 - 19:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Pécs adott otthont idén április 16-19. között a Nemzetközi Finnugrisztikai Diákkonferenciának (IFUSCO).

A 31. alkalommal megrendezett eseményen magyar, észt, finn, németországi, osztrák, francia egyetemeken tanuló diákok és doktorandusok vettek részt. Emellett sokan utaztak Magyarországra Oroszország finnugorok által lakott területeiről, így Komiföldről, Udmurtiáról, Mariföldről, Mordvinföldről és a Hanti-Mansi Autonóm Körzetből is.

Először 1984-ben szervezték meg az IFUSCO-t a németországi Göttingben és a jeles évforduló előtt tisztelegve a 30. kongresszust is itt tartották 2014-ben. Pécs utoljára 1998-ban adott otthont a rendezvénynek, az utolsó magyarországi IFUSCO pedig 2011-ben volt Budapesten.

A résztvevők szerint sikeres volt a konferencia és ezt erősítette meg a Melano.hu számára Sampsa Holopainen, a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) elnöke is. ”Ahhoz képest, hogy Pécsi Tudományegyetemen nincs önálló finnugor tanszék, a konferenciát meglepően jól szervezték meg az ottani diákok. A rendezvény jó hangulatban telt, külön pozitívum volt, hogy az intézmény tanárai is részt vettek a programokon, akik egyéb iránt nagyon segítőkészek is voltak” – emelte ki a magyarul folyékonyan beszélő Sampsa Holopainen.

A konferencia nyitóünnepségén a város polgármestere, Páva Zsolt is részt vett, aki szívélyesen üdvözölte a résztvevőket. A rendezvényen elhangzott előadások idén főként az uráli népek irodalmát, kulturáját, történelmét és néprajzát helyezték előtérbe. A konferencia kísérőprogramjaként városnézésen, közös énekléseken, valamint borkostolón vehettek részt az érdeklődők, emellett sor került könyvvásárra és egy, az IFUSCO-történetét felelevenítő kiállításra is.

A záróünnepségén a Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) következő kongresszusáról is egyeztettek a résztvevők, emellett szó esett a jelenleg is zajló Finnugor Kulturális Főváros pályázatról is, melyre idén várhatóan ismét érkezik magyar pályázat.

A konferencia utolsó napján arról is döntöttek, hogy jövőre a Jugrai Állami Egyetemen, a szibériai Hanti-Mansi Autonóm Körzet fővárosában lesz a következő IFUSCO. ”A konferencia hanti és mansi résztvevői ugyanakkor még arról tájékoztatták a résztvevőket, hogy egyelőre nincs meg a rendezvény anyagi fedezete. Ezért az is elképzelhető, hogy egyfajta beugróként a finnországi Turku vagy Helsinki szervezi majd  32. IFUSCO-t” – tette hozzá Sampsa Holopaien.

Tags: 
Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.