Startupok, melyek megváltoztathatják az életedet

Létrehozás: 07/03/2017 - 21:44
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A Startup Poland 2016-os jelentése szerint Lengyelországban ma már közel 2700 startup működik, és egyre csak több lesz. Vajon ez jó, vagy rossz dolog? Többek közt erre is keressük a választ.

 

Mielőtt bármilyen beszélgetésben a startup kifejezéssel kezdünk dobálózni, először fontos  rendbe tennünk egy alapvető tévhitet. A startup nem csak egy divatos kifejezés, nem egy akármilyen, induló vállalkozásra aggatott “menő” cím. Egy igazi, innovatív jellegű mikrovállakozás - egy vérbeli startup -  létrejötte egyet jelent azzal, hogy alapítói hisznek abban, hogy ötletükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy mindennapi életünk és a világ egy kicsit jobb hely legyen.

Az pedig, hogy egyre többször találkozunk ezzel a vállalkozási formával csak annyit jelent, hogy számtalan ötlet vár megvalósításra, és egyre több meg is éri, hogy piacképessé, illetve értékteremtővé válhasson. Ennek pedig örülnünk kell. Ennek szellemében, a szinte megszámlálhatatlan mennyiségű remek, lengyel szívű startup közül, nézzünk meg néhányat, amelyekre érdemes odafigyelni.

Docplanner aka Znanylekarz - Orvosok, közel hozzád

Amikor orvosra van szükség, sokszor hajlamosak vagyunk szóbeszédekre és ajánlásokra hagyatkozni, persze általában nincs is más választásunk. Ha ezzel meg is vagyunk, következik a telefonos, vagy személyes időpont kérés. A Docplanner szolgáltatása lehetővé teszi, hogy a leendő páciensek megbízható orvost találjanak a közvetlen közelükben, és időpontot foglalhassanak, ráadásul könnyen és gyorsan. 

Online felületen egy kereső programba bepötyögve az infókat, úgy érezhetjük, hogy pont a lényeges, ismerősöktől érkező megerősítés kimarad. De a Docplanner rendelkezik a legfontosabb hozzáadott értékkel, a bizalommal, ugyanis a felhasználók, nem csak igénybe vehetik az adott orvos szolgáltatásait, hanem értékelhetik is azt. Ami, az egyik legjobb például a TripAdvisorban, vagy az Uberben azt végre az egészségügyi ellátás terén is élvezhetik a felhasználók.

Telemedi.co - Orvosok még közelebb?

A sürgősnél is sürgősebb esetekre találták ki ezt a hasznos szolgáltatást, ami – azért nem a mentőt helyettesíti –  azonnali, online konzultációra ad lehetőséget. Tehát kényelmesen, akár a kanapénkról is megoldást nyújthat néhány kisebb egészségügyi problémára.

A startup sikerét többek között annak is köszöneti, hogy ügyesen és idejekorán felmérték a nyilvánvaló közös vonásokat a fent említett orvoskereső szolgáltatással, így 2016 óta a Docplanner, a stratégiai befektető partnere és így indul világhódító útjára.

Harimata - Gyerekjáték a betegségmegelőzés

Ez a startup fejlesztette ki az első tablet alapú technológiát, mely képes gyermekeknél a fejlődési elmaradások felismerésére. Egyszerűsége abban rejlik, hogy a tabletre letölthető alkalmazás segítségével a gyermeket – szó szerint – játszva tudjuk rávenni a képességfelmérésre. A korai felismerés és az ehhez kapcsolódó célzott terápia drámaian növelheti egy autizmussal diagnosztizált gyermek életminőségét. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk ennek a lehetőségét, ugyanis a Harimata kutatásai alapján 68 gyerekből 1 érintett a betegség kialakulásában.

A startup alapítói szerencsére továbbmentek a probléma puszta felismerésén és megalkották ezt a ragyogó alkalmazást, mely játék közben képes 90%-os pontossággal értelmezni az autizmushoz köthető viselkedésmintákat. Ez egy hatalmas ugrás a figyelmen kívül hagyott betegségek csökkentése, és a már felismert esetek könnyű kezelhetősége felé. Ha egy vállalkozás már egész kis kortól, hatásosan részt tud venni egy jobb élet kialakításában, akkor láthatjuk  igazán mit is jelent a startupok szintjén a “világ jobbá tétele”. 

HiProMine - A fenntartható jobb világ 

Végül, de nem utolsó sorban, ha már jobbá tettük a világot, igazán nem ártana meg is tartani. A 2015-ben létrejött HiProMine filozófiája, hogy a 21. századi alkímia, nem más, mint a rovar alapú források teljes körű kiaknázása. Vagyis, a “semmiből, valamit” elven, az eddig értéktelennek bélyegzett rovarokból kiváló energiaforrás alternatívákat kínál, melyek alapkövei lehetnek a fenntarthatóságnak. De hogyan is képzelhetjük el mindezt?

Kezdő termék skálájuk:

  • Protein gazdag élelmiszer állateledelként (SmartMeal)
  • Biogázok és minőségi olajok, zsiradékok, például kozmetikumokhoz (SmartOil)
  • 100% környezetbarát táptalaj (SmartSoil)

Szerencsére a lehetőségek végtelenek, és a vállalkozás mindenkori céljai közt szerepel a folyamatos kutatásokon alapuló fejlődés, valamint az innovatív újrahasznosítás elterjesztése. A fennt bemutatott startupok, csak a jéghegy csúcsai. Könyveket megtöltő mennyiségű új, haladó szellemű céggel van dolgunk, akik tényleg hozzátesznek a mindennapi életünkhöz, és persze a jövőnkhöz is. Az már biztos, hogy valami nagyon jó dolog történik Lengyelországban, mert igazi startup keltető lett! Figyelj, mert talán a következő nagy dolog, ami megváltoztatja az életed lehet, hogy lengyel lesz.

 

Tech: 

A szerzőről

Vermes Zita