Személyes weboldal az álláskeresés szolgálatában

Létrehozás: 12/17/2018 - 11:01
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Miért lehet hasznos egy személyes weboldal? Egyáltalán kik csinálnak ilyet? Mindenkinek jó szolgálatot tehet, megmutatjuk hogyan kezdjünk neki!

 

Személyes weboldal alatt nem egy blogot értünk, ahol elmeséljük mindennapjainkat, és bemutatjuk az életünket, inkább egy szakmai, álláskereséshez rendkívül hasznos honlapra gondolunk. Kreatív szakmák képviselői körében biztosan láttunk már személyes weboldalt, ahol bemutatják munkáikat, portfóliójukat többek között fotósok, videósok, lakberendezők vagy webdesignerek. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy amennyiben mi nem ilyen területen tevékenykedünk, mi szükségünk lehet egy saját honlapra? 

Számos szakember is előszeretettel készít saját weboldalt, hiszen az álláskeresést nagymértékben segíti akár szabadúszóként, egyéni vállalkozóként keresünk ügyfeleket, akár álláskeresőként jelentkezünk különféle cégekhez munkavállalónak. Tulajdonképpen a CV egy kreatívabb és hatékonyabb formája, mellyel kitűnhetünk a munkaerőpiacon jelenlévő nagy versenyben. Gondoljunk csak bele, ha egy jó pozícióra több száz önéletrajz érkezik és néhány honlap link, nagy valószínűséggel az utóbbiakat megnézik a HR-esek, míg az önéletrajzok közül csak szelektálás után olvasnak el párat.

Hogyan kezdjünk neki?
Egy személyes weboldal tartalmazhatja a bemutatkozásunkat, munkáinkat, referenciáinkat és motivációs levelünket is egyben. Viszont ami fontos, hogy legyünk kreatívak, adjuk magunkat, de közben figyeljünk a megfelelő stílusra, amely a szakmánk területén jellemző! Egy kreatív munkakör esetén előfordul, hogy lehetünk lazábbak, míg ha például ügyvédként készítünk ilyen oldalt, akkor formálisabb stílust alkalmazzunk.

Természetesen egy személyes weboldal elkészítése kicsit nagyobb feladat, mint megírni egy önéletrajzot, viszont ez az egyik legjobb befektetés, amit magunkért, és az álom munkánkért megtehetünk. Építi a személyes márkánkat és hosszú távon biztosan megtérül. Nem beszélve arról, hogy az idő múlásával nem kell újrakezdeni, csupán frissíteni, kiegészíteni, kicsit módosítani.

Továbbá míg egy CV elküldés után elévül és elveszik a cégek adatbázisában, addig a honlap folyamatosan él, és megadjuk az esélyt arra, hogy leendő munkaadónk, vagy ügyfelünk bármikor ránk találjon.

Hogyan építsük fel?
Miután eldöntöttük, hogy nekünk is szükségünk van személyes weboldalra, és megterveztük, milyen információkat szeretnénk megosztani rajta magunkról, választanunk kell egy domain nevet is! Ez az a cím, melyen meg fog jelenni honlapunk, mely beazonosít minket, és amelyet terjeszteni fogunk névjegykártyán, a közösségi médiában, vagy állásra jelentkezéskor emailben. Éppen ezért nem mindegy, milyen domain nevet választunk. A legkézenfekvőbb, ha a teljes nevünket használjuk, vagy a nevünk rövidítését, esetleg a monogramunkat. Arra azonban figyelni kell, hogy minden domain egyedi kell, hogy legyen, azaz nem használhatja két személy ugyanazt a domain címet. Tehát le kell ellenőrizni, hogy szabad-e a kiválasztott domain és ha meglehetősen gyakori a nevünk, nem árt kreatívnak lenni, és egy másik, szintén jó, de még szabad nevet választani.

Ezután szükségünk lesz egy webtárhelyre is, mely a honlapunkra feltölteni kívánt tartalmat– szöveget, képeket, videókat– fogja tárolni, és megjeleníteni a látogatók számára.

Amennyiben mindezzel megvagyunk, sablonok segítségével magunk is képesek vagyunk elkészíteni saját, személyes honlapunkat, és meg is kezdődhet az álláskeresés. Sok sikert kívánunk!

ForrásRackhost Zrt.

 

Tech: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.

További cikkeink