Tiltólistás ruhadarabok 30 felett? Szakértői tanácsok nőknek

Létrehozás: 12/18/2020 - 00:17
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az egyik legmegosztóbb téma a női divatban, hogy 30 éves kor felett mit viseljünk.

 

Az interneten sok lista és tanács kering arról, hogy milyen darabokat kellene mellőzni a harmadik iksz után. Ilyen lenne például a feliratos póló, a miniszoknya, a szaggatott farmer, az overáll, a csillogó vagy túlságosan kivágott darabok. Corata Mónika divattervező azonban másképp vélekedik erről: azt tanácsolja, hogy ne az életkorunk és a külvilág elvárásai alapján alakítsuk ki a ruhatárunkat. „A nőiesség és a stílusosság egyáltalán nem függ attól, hogy valaki hány éves, éppen ezért hatalmas butaságnak tartom a 30 felettiek öltözködésről szóló tiltólistákat” – kezdte a divattervező (legfelső kép). 

Egyéniség és adottságok

Mónika úgy véli, a kor helyett inkább két fontosabb szempontot kell figyelembe venni: ruháink passzoljanak az egyéniségünkhöz és az adottságainkhoz. „Nagyon fontos, hogy csak olyan ruhadarabokat viseljünk, amelyekben jól érezzük magunkat. Még a legdivatosabb összeállításokban is mindenkiről azonnal lesüt, ha idegen számára az öltözete. A tanácsom, hogy ne az elvárásokat és a divatot, hanem az egyéniségünket kövessük és hallgassunk a magérzéseinkre” – mondta Corata Mónika.

A másik lényeges pont, hogy az adottságainknak megfelelő ruhákat hordjuk. A divattervező a 2013-ban alapított a Pomme Verde márka tulajdonosa, amely többségében 30 feletti nőket szolgál ki – így bőven van tapasztalata ezen a területen. „Teljesen mindegy, hogy hány éves az ember, mindig érdemes a legesztétikusabb részleteket kiemelni. Például ha valaki büszke a lábaira, akkor miért ne mutathatná meg akár 30, 40, 50… felett is? Ugyanakkor, ha már felszaladt néhány kiló -, szükség van egy kis rafinériára. Ilyenkor már nem tanácsos a testhez feszülő ruhákat választani, helyette a kicsit lazább, sportosabb darabokat javaslom” – tanácsolta Mónika.

Felejtsük el a leggings-eket?
A divattervező a szabad, kreatív és egyedi öltözködés híve, azonban úgy gondolja, van egy darab, amit sok nőknek nem előnyős felvennie az utcára. Legalábbis takarás nélkül nem. Ha egyvalamit ki lehetne iktatni a nők gardróbjából, az részéről egyértelműen a cicanadrág lenne. "A leggings-ek az esetek legkisebb részében állnak jól a viselőiknek. Ez az a ruhadarab, ami megmutat mindent, így igazán tökéletes alak kell a viseléséhez. Tudom, hogy fontos a kényelem, és ha már lebeszélhetetlen a leggings-ekről valaki, javaslom hogy mindenképp popsit takaró, hosszított felsővel hordja” – mondta Corata Mónika.

Ne feledkezzünk meg a színekről!
Az évek múlásával mindenki ízlése változik, az viszont egyáltalán nem igaz, hogy bizonyos kor felett le kellene mondani a különleges, divatos vagy éppen színes darabokról. „Úgy gondolom, hogy a kor előrehaladtával érdemes színesebben öltözködni egy kicsit. Én például mindig is nagyon szerettem a feketét, de manapság sokszor jobban érzem magam vidám, színes darabokban. A hozzánk leginkább illő színskála összeállításában ma más stílustanácsadók és színtanácsadók is segítségünkre lehetnek” – nyilatkozta Corata Mónika.

Előtérben a praktikus darabok
A harmadik iksz után még inkább előtérbe kerül a praktikusság, ha a ruhatárunkról van szó. Ebben a korban már sokan nevelnek gyereket és dolgoznak egyszerre, így olyan darabokat részesítenek előnyben, amiben elmehetnek dolgozni egy irodába, de a játszótéren is kényelmes. Corata Mónika éppen ezért a Pomme Verde kollekcióinak tervezésénél is kiemelten odafigyel a komfortérzetre és a kombinálhatóságra.A streetfashion márka darabjai például izgalmas kiegészítőkkel „megbolondítva” 2 perc alatt elegáns öltözékké alakulnak a sportos ruhából.

Egy másik fontos szempont a tudatos vásárlás. A fast fashion visszaszorítása a környezetvédelem szempontjából is igen fontos lenne, ám a minőség miatt is érdemesebb divattervezőktől vásárolni. Ugyanis míg a fast fashion ruhák sok esetben egy szezonra készülnek, egy egyedi tervezésű ruha időtálló és akár egy évtizedig is hordható.

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.