Tizenhárom szabadulószobát zártak be a tragédia hatására

Létrehozás: 01/07/2019 - 10:18
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A lengyelországi Koszalinban működő szabadulószobában bekövetkezett, öt 15 éves lány életét követelő tűzvész után országszerte tartott ellenőrzések nyomán 13 szabadulószobát zártak be.

 

A hatóságok szombat délutánig 178 szabadulószobát ellenőriztek, ebből 129 nem felelt meg a törvényekben meghatározott követelménynek. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívül tragikusnak nevezte a történteket, újból részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Kulcsfontosságúnak nevezte annak ellenőrzését, hogy az ilyen szórakozóhelyeken betartják-e a vonatkozó előírásokat. Az erről szóló részletes zárójelentést a hatóságok a legközelebbi napokban mutatják be. 

A kabinet első embere kilátásba helyezte a szabadulószobák és hasonló típusú helyek üzemeltetésére vonatkozó törvények olyan módosítását, amely egységesen szabályozná a teljes biztonság megőrzésével összefüggő, a vállalkozók által viselt felelősséget. A lengyel tűzoltóság főparancsnoka, Leszek Suski dandártábornok kiemelte, hogy az ellenőrzések során további 16 esetben bírságot kellett kiszabni. Ez nem túl magas szám, ha azt vesszük, hogy Lengyelországban ezernél is több ilyen létesítmény működik. Suski már szombaton közölte: a koszalini tragédia valószínűleg főleg azért következett be, mert nem volt biztosítva a helyiségben szórakozó személyek megfelelő evakuálása. Lengyelországban a szabadulószobákra vonatkozóan a legszigorúbb szabályozás a középületekben, a bevásárlóközpontokban és a szórakozóhelyeken működő létesítményekre vonatkozik. Azonban a magánlakásokban, családi házakban és garázsokban folytatott ilyen jellegű gazdasági tevékenységre vonatkozóan a műszaki követelmények nem eléggé egyértelműek.

Joachim Brudzinski belügyminiszter szigorú büntetőjogi következményeket helyezett kilátásba az építészeti és tűzmegelőzési szabályok megszegése esetében. Koszalinban a tűzoltóság azonnal reagált, mégis elveszítették a harcot azok miatt, akik a könnyű, gyors haszonszerzés miatt halálos veszélynek tették ki az ártatlan gyerekeket. Felszólította a szülőket is, hogy maguk kezdeményezzék a hatóságoknál azon helyek előzetes ellenőrzését, ahol gyermekeik szórakoznak.

A rendőrség főparancsnoka, Jaroslaw Szymczyk tábornok közölte: a rendőrök szombat este a kiégett szabadulószobában befejezték a helyszínelést. Még péntek este őrizetbe vették a szórakozóhely tulajdonosát, egy 28 éves, büntetlen előéletű férfit. A gyanúsítottat vasárnap az ügyészség kihallgatja, amint a szabadulószoba alkalmazottját is, aki pénteken a helyszínen volt, súlyos égési sérüléseket szenvedett és jelenleg kórházban ápolják.

Koszalinban Piotr Jedlinski koszalini polgármester vasárnapra gyásznapot hirdetett, Edward Dajczak helyi püspök délben szentmisét mutatott be az áldozatokért és családjaikért. Ezt követően az emberek tömegei a koszalini városháza előtt gyűltek össze, együtt imádkoztak. A helyszínen a katolikus Caritas jótékonysági gyűjtést szervezett a hozzátartozók támogatására. Délután öt órakor a kiégett szabadulószobánál is Dajczak püspök részvételével közös imát tartanak a tragédia sújtotta családokért. 

Forrás: MTI 

 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.