Udmurtföldön is népszerű a magyar néptánc

Létrehozás: 10/21/2013 - 19:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Udmurtföldön és Moszkvában táncházat tartottak, az orosz fővárosban Párhuzamos lépések - magyar és zsidó táncok címmel rendezett folklór esten is felléptek a Honvéd Együttes táncosai és zenészei Zsuráfszky Zoltán vezetésével.

A programokat a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Intézete szervezte orosz partnerek közreműködésével. Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Együttes művészeti vezetője az MTI-nek elmondta, hogy finnugor ifjúsági néprajzi fesztiválon vettek részt a Moszkvától észak-keletre, a Vjatka és a Káma folyók alsó folyása között elterülő régióban. Egy rendkívül lelkes tánckutatóval találkoztak és mindenütt nagy szeretettel fogadták őket. Az udmurtok nagyra tartják a rokonságot a magyarokkal - beszélt élményeiről Zsuráfszky Zoltán. A Honvéd Együttesnek ezúttal nem 20, "csak" két táncospárja jutott el Izsevszkbe, ahol azonban nagy érdeklődés mellett tartott táncházat. Ahogy Moszkvában, a Szokolnyiki parkban is.

"Nagyon jó érzés, hogy a 40 éves magyar táncházmozgalommal ide is eljutottunk" - mondta a neves magyar néptáncszakember. Az orosz főváros észak-keleti részén lévő kulturális és pihenőpark Morje vnutri (Belső tenger) nevű klubjában igazi táncházhangulatot varázsolt a Honvéd Együttes kis csapata, Zsuráfszky Zoltán és felesége, Zsuráfszkyné Vincze Zsuzsa, valamint a fiatal táncospár: Hajdú Sarolta és Zámbó István Junior Prima díjas táncos.

A mostani moszkvai magyar táncház létrejötte Ilja Szajtanovnak, az orosz Lakocsa együttes vezetőjének volt köszönhető, aki évek óta szervezi az orosz fővárosban a délszláv, az ukrán és a lengyel táncházakat. 2002-ben alapított együttese macedón, bolgár, orosz, örmény és zsidó zenét játszik. Az orosz zenész, illetve folklorista az MTI-nek elmondta, hogy táncházaikra egyre nagyobb az igény Moszkvában. Programjaik lebonyolításában mindig az adott ország kulturális intézete segít, ahogy azt most a Moszkvai Magyar Kulturális Központ tette.

Az Eskolot zsidó kulturális és oktatási programokkal foglalkozó orosz egyesület márciusban a Muzsikás együttes fellépésében vállalt szerepet. Ezúttal a Honvéd Együttes vezetőjét és tagjait látták vendégül. A Párhuzamos lépések - magyar és zsidó táncok című programra nemcsak a legjobb táncaikat hozták el Zsuráfszky Zoltánék, hanem egy Munkács főterén 1939-ben készült filmet is a zsidó fiatalok ünnepi táncáról, valamint bemutatták a Honvéd Együttes Purim ünnepi tánckompozíciójáról készült felvételt is.

Az orosz és magyar néptánckutatók a magyar táncházmozgalomról is szót váltottak. Alekszej Silin tudományos kutatónak, a moszkvai állami kulturális és művészeti egyetem professzorának felkeltette az érdeklődését, hogy Magyarországon az általános iskolákban kötelező tantárggyá vált a néptáncoktatás. Az MTI-nek kijelentette: Oroszországban sajnos nem képeznek autentikus néptánchagyománnyal foglalkozó szakembereket, gyűjtőket.

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.