Valószínűleg halasztani fogják a lengyel elnökválasztást

Létrehozás: 05/04/2020 - 11:54
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Nehezen kivitelezhető a lengyel elnökválasztás a május 10-i eredeti időpontban, a szavazást azonban május 23-ig meg kell tartani az alkotmány szerint - jelentette ki egy rádióinterjúban Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes hétfőn.

 

"A május 10-i szavazás, ezt most már egyenesen meg kell mondani, nehezen megvalósítható" - mondta el a Radio Zet kereskedelmi csatornán Sasin, aki az állami tulajdonú cégeket, köztük a postát felügyelő miniszterként a tervezett levélszavazás technikai előkészületeiért is felel. A politikus utalt arra, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által előterjesztett törvényt, mely a május 10-re meghirdetett elnökválasztáson a koronavírus-járvány miatt a levélszavazást rendeli el, elfogadta ugyan április elején az alsóház, az ellenzéki többségű szenátus viszont nem tűzte azonnal napirendjére. Kihasználva a törvényes 30 napos időhatárt, a szenátusi elnök csak az utolsó lehetséges időpontban, szerdán bocsátja szavazásra a jogszabályt.

A törvény lehetőséget adna a május 10-i időpont megváltoztatására is, lehetővé teszi a választás egy- vagy kéthetes elhalasztását. Sasin rámutatott: az elnökválasztást a lengyel alkotmány értelmében legkésőbb május 23-ig meg kell tartani. Nem nyilatkozott azonban egyértelműen arról, hogy a PiS jelenleg milyen időponttal számol. A lengyel miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter, Michal Dworczyk egy hétfői interjúban a választási előkészületeket kísérő "komoly politikai feszültségek" miatt szintén "nagyon valószínűnek" ítélte, hogy május 10-ig nem sikerül előkészíteni a szavazást.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva hétfőn megerősítette: a jelenlegi járványhelyzetben egyetlen biztonságos megoldásnak a levélszavazást látja, egyébként a választást alkotmánymódosítás révén két évvel el kellene halasztani. A Szumowski által említett alkotmánymódosítást az ellenzék viszont nem támogatja.

A szavazás esetleges május 23-i időpontját a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke, Borys Budka hétfőn egy tévéinterjúban alkotmányellenesnek, és "a járványügyi adatoknak meg nem felelőnek" nevezte. Megismételte álláspontját, miszerint a szavazást a jövő év tavaszára kellene elhalasztani azáltal, hogy katasztrófahelyzetet hirdetnek meg. A PiS szerint azonban az ilyen megoldás alkotmányellenes, a járvány lengyelországi alakulása nem ad okot a katasztrófahelyzet meghirdetésére. Andrzej Duda hivatali időszaka augusztus 6-án ér véget. A hivatalban lévő elnök a szavazás fő esélyesének számít. A PO színeiben induló Malgorzata Kidawa-Blonska tavaly még a második helyen állt, a választási kampány során azonban veszített népszerűségéből, és jelenleg a negyedik-ötödik helyen szerepel a jelöltek rangsorában.

Forrás: MTI 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.