Visszalépett a lengyel kormány a tengeri csatorna építésétől

Létrehozás: 05/27/2016 - 19:49
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A lengyel kormány visszalépett a Visztula lagúnát a Gdansk-öböllel összekötő csatorna megépítésétől. Mindezt a környezetvédők tiltakozásával magyarázzák.

 

Még az előző lengyel kabinet határozott arról, hogy 1,3 kilométeres csatorna épüljön a Visztula lagúna és a Gdansk-öböl között. A vállalkozásnak stratégiai jelentősége lett volna, a beruházástól ugyanis a helyi turizmus, logisztika és hajózás fellendülését várták. Az öt méter mély csatornán akár nagyobb szállítóhajók közlekedése is lehetséges lett volna.  A beruházás előkészítésének egyik legfontosabb oka volt, hogy a csatornának köszönhetően a Balti-tengeren található elbagi kikötőbe, a kallingrádi orosz területhez tartozó Baltyijszk-i tengszerszoros érintése nélkül el lehetett volna eljutni.

A fejlesztés 880 millió zlotyba, vagyis mintegy 200 millió euróba került volna a lengyel adófizetőknek és a tervek szerint 2022-ben lehetett volna első ízben használatba venni. A beruházást azonban kezdettől fogva kritikával illették a környezetvédők, akik szerint a fejlesztés számtalan állatfaj vonulási útvonalát vágta volna ketté. A csatornát ugyanakkor Krynica Morska városa  is ellenezte, mely a Visztula Földnyelv egyik legnépszerűbb üdülőhelyének számít.

Fotó: Iho.hu

Krynica Morska
Visegrádiak: 

A szerzőről

Aranyi Péter