A BMW i3 története: hogyan vált technológiai kísérletből a nagyvárosi lét tökéletes kiegészítőjévé

Létrehozás: 10/22/2020 - 11:56
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az utóbbi években a vásárlók körében egyre népszerűbbé váltak az új technológia alapján gyártott, elektromos meghajtású autók.

 

Az előrejelzések azt mutatják, hogy Európa útjain az évtized végéig akár 19,3 millió elektromos gépkocsi is megfordulhat, 2020-ra évi 150 ezer autóra nőhetnek az európai eladások. A BMW az i3-as modelljével a Mercedest is legyőzte a teljesen elektromos autók piacán. A fejlesztések fókuszában egy olyan autó állt, amely elektromos meghajtású, helyi károsanyag-kibocsátástól mentes, bolygóbarát és a városi közlekedésben is jól használható. Ennek eredményeként született meg 2011-ben, a technológiát előkészítő csaknem ötven évnyi kutatás és fejlesztés után az i3.

Maximális sportosság

Ami a gyorsaságot illeti, a mérnökök nem ismertek kompromisszumot a BMW i3 esetében.  Egyszerűen lenyűgöző a modell alacsony sebességről, de akár álló helyzetből indulva is elért 6,9 másodperces gyorsulása. A nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátor garantálja, hogy a következő töltésig akár 280 kilométert is megtehetünk, az autó 45 perc alatt 80 százalékosra tölthető fel. A hatótáv növeléséről és a villamosenergia-fogyasztás csökkentéséről az ECO PRO mód gondoskodik. Ahol erre lehetőségünk van és nem ütközik jogszabályba, akár 160 km/h -ra is felpörgethetjük a sebességet.

Intelligens és hatékony segítség az utakon

Digitális szolgáltatásaival a BMW i3 a szegmens legfejlettebb hálózati kapcsolatokkal rendelkező autójának számít. Több rendszer összehangolt működése segíti elő a maximális vezetői élményt: a Send To Car funkció egy olyan mobiltelefonnal is kommunikáló navigációs rendszert jelent, amely a menet közben elérhető töltőállomásokat is megjeleníti, az eDrive feladata az információ, a szórakoztatás és a szervizszolgáltatások széles választékának biztosítása, a Driving Assistant Plus pedig a biztonságért felelős: ütközésveszélyre, gyalogosokra figyelmeztet, és többek között egy kameraalapú sebességtartó automatikát valamint parkolás-és torlódásasszisztenst is tartalmaz.

Három szuper tulajdonság egy autóban

A dizájn, elegancia és kényelem triumvirátusa ritkán található meg egyszerre egy autóban, a BMW i3 azonban kivételt képez. Ez a modell első pillantásra is egyfajta sportos eleganciát sugároz, a kéttónusú felületek és a rövid élek pedig a modern dizájn megtestesítői. Az ajtók egymásnak ellentétesen nyílnak, mindegyikük kitárásával egy meglepően tágas belső teret pillanthatunk meg. A ki- és beszállás, valamint a pakolás maximális kényelmét a B-oszlop hiánya teszi lehetővé, ne legyenek azonban kétségeink, hogy a kiemelt oszlop védelmi funkcióit az ajtók zárt állapotban is tökéletesen átveszik.

Mit nyújt a BMW i3?

Ahogy fentebb láthattuk, gyorsaságot, precizitást, csendes és biztonságos vezetői élményt, arról nem is beszélve, hogy a jármű károsanyag-kibocsátása nulla, vagyis a tudatos vásárló számára a BMW i3 a fenntarthatóság mintaképe. Ezen modell gyártási folyamata a szélenergián alapul, a gyártásához felhasznált karbonszálakat teljes egészében vízenergiából származó elektromos árammal készítik, így feleannyi energiába kerül egy autó előállítása mint egy másik BMW-modell legyártása. Ráadásul a BMW i3 95%-ban újrahasznosítható.

Érdekességek

A BMW i3-at - ha nem is járőrözésre, hanem egyéb feladatok ellátására - 2016 óta a Los Angeles-i rendőrség is használja. Bár a Tesla Model S-t is tesztelték a kiválasztás során, végül a BMW modellje mellett döntöttek. A BMW i3 2017-ben a második legnépszerűbb elektromos autó volt Európában: összesen 20 855 darabot adtak el belőle, ami az előző évhez képest 7 százalékos emelkedést mutat.

Fotó: Wikipedia.hu 

Tech: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.