A csehek többsége nem élne muszlimok vagy migránsok mellett

Létrehozás: 07/14/2018 - 00:16
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A brünni Masaryk Egyetem rendszeresen vizsgálja, hogy kit, vagy kiket nem fogadnának szívesen a csehek szomszédjukként? A felmérést 1991 óta rendszeresen elvégzik, a legfrissebb szerint egyre kevésbé fogadnák el a muszlimokat, vagy a migránsokat.

 

Kész csoda, hogy a liberális sajtó még nem kongatta meg a vészharangokat Csehországgal kapcsolatban, ahol nemrég látott napvilágot egy érdekes tanulmány. A brünni Masaryk Egyetem Társadalomtudományi Intézetének Szociális Kara 1991 óta rendszeresen gyűjt adatokat a cseh társadalom viselkedéséről. "Az értékek és attitűdök 1991-2017" elnevezést viselő kutatás többek között azt vizsgálja, hogyan viszonyulnak a csehek családjukhoz, felettesükhöz, szomszédjukhoz vagy éppen a barátaikhoz. A legfrissebb felmérés tavaly készült mintegy 1812 résztvevő bevonásával, az eredményeket pedig 2008-as, 1999-es és 1991-es adatokkal vetették össze. 

Eszerint elmondható, hogy a csehek nagy többsége (83%) nem akar drogosok mellett élni, de szintén jelentős az alkoholisták elutasítottság (76%). Őket követi ka romák (64%), ami azért érdekes, mert Csehországban mindössze 25 ezer cigány él a hivatalos becslések szerint. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a legnagyobb kisebbségnek az ukrán tekinthető több mint 130 ezer fővel. A csehek a börtönviselt emberek mellett sem laknának szívesen (62%), de a migránsokat (60%) és a muszlimokat se látnák örömmel a szomszédban (58%). A kutatás felhívja a figyelmet arra, hogy mindkét esetben korábban ez az arány mindössze 27 százalék volt. Több mint valószínű, hogy a migránsok által elkövetett nemi erőszakos bűncselekmények, illetve a terrortámadások sokat rontottak a helyzeten. 

A muszlimok után a HIV-pozítív embereket ( 38%), a szélsőjobboldaliakat (36%) és a szélsőbaloldaliakat (34%) sem fogadnák el szomszédjuknak. A zsidókat mindössze 18%-ék, míg a keresztényeket csak 12%-ék jelölte meg kellemetlen opciónak. A kutatásban résztvevők között ugyanakkor akadtak olyanok is, akik a nagycsaládokat sem látnának szívesen a szomszédban (19%). A felmérés felhívja a figyelmet, hogy a korábban vizsgált évekhez képest most érzik a legboldogabbnak magukat a csehek, melyben szerepet játszik a gazdaság kiváló állapota is. 

Csehország GDP-je az első negyedévben 4,2 százalékkal nőtt, a munkanélküliség pedig mindössze 3,9 százalék volt. 

Visegrádiak: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.