A finnugor rokonság a magyar-finn kapcsolatokat is erősíti

Létrehozás: 09/07/2012 - 08:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Kövér László szerint erősíti a magyar-finn kapcsolatokat, érzelmi többletet ad a közös érdekek érvényesítéséhez nemzetközi szinten és az EU-ban is az, hogy a két ország a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik.

A házelnök pénteken a Parlamentben fogadta finn kollégáját, Eero Heinäluomát, majd a megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatójukon azt mondta, Finnország stratégiai partnere Magyarországnak, az északi államnak méretéhez képest komoly befektetései vannak az országban.

Eero Heinäluoma kiemelte, stabil, kiszámítható környezet kell a befektetésekhez, márpedig befektetésekre minden országnak szüksége van. Mint mondta, az európai gazdasági helyzetről tárgyalva megállapították, hogy mindkét országot aggasztja az eurózóna válsága, "sötét felhők gyülekeznek az égen". A gazdaságot minden államnak felelősségteljesen kell irányítania, hogy elérjék céljaikat, a növekedést és a munkahelyteremtést - hangoztatta. Kövér László kifejtette, tájékoztatta finn kollégáját a magyar belpolitikai, gazdasági és költségvetési helyzetről, és mindarról, ami ezzel kapcsolatban az őszi ülésszakban a magyar törvényhozásra vár.

A finn házelnök arról is beszélt, a magyar-finn kapcsolatok nagyon jól fejlődnek, amit az is bizonyít, hogy szeptember végén országukba látogat a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága. Úgy fogalmazott, igen hasznos volt a tárgyalása Kövér Lászlóval, beszéltek a két ország közötti gazdasági együttműködés lehetőségeiről és a politikai helyzetről is. A megbeszélés elején Kövér László a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át Jari Vilén búcsúzó budapesti finn nagykövetnek a magyar-finn kapcsolatok erősítéséért végzett munkája elismeréseként.

Tags: 
Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.