A halál torkából mentettek meg száznál is több lovat

Létrehozás: 03/10/2017 - 06:14
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Állatvédők a halál torkából mentettek meg lovakat Lengyelországban egy vásáron. A kritikusok szerint nem lenne szabad megrendezni az eseményt, mert embertelen módon bánnak az állatokkal.

 

Múlt hétvégén kétnapos lóvásárt tartottak a lengyelországi Skaryszewben, ahol több száz ló talált új gazdára. Az eseményen a Centaurus Foundation is részt vett, melynek tagjai legalább 150, alacsonyabb árért kínált lovat mentettek meg a vágóhídtól. A szervezet szerint a vásáron eladásra kínált lovak nagy része külföldre, például Olaszországba kerül, ahol egyszerűen levágják őket, húsukat pedig értékesítik. Az olcsóbb lovakat 8-9000 zlotyért árulták, vagyis átszámítva 1850 - 2010 euróért. 

A szervezet súlyos kritikával illette a vásárt, mivel szerintük a lovak tartása nem volt megfelelő, emellett sok esetben bántalmazták őket. A megyei állatorvos, Grzegorz Zaborski szerint ugyanakkor az állatok ellátásáról még éjszaka is gondoskodtak. A Skaryszew-i expo Európa legnagyobb lóvásárának számít, legalább 10-15 ezer ember keresi fel évente a rendezvényt.

A vásár azonban évről-évre heves indulatokat vált ki és sorra kerülnek fel az internetre olyan képek, amelyeken tisztán látszik, hogy a lovakat friss sérülések borítják. Ráadásul a hely szűkössége miatt két napon keresztül sorban állítva sorakoznak az állatok egymás mellett, enni-inni pedig csak ritkán kapnak. Több, a vásárral kapcsolatos fotón és videón pedig az látható, hogy akadtak lovak, akiknek a túl szoros kantár miatt vérzett a fejük, de olyan állatokról is készítettek felvételeket, akiknek egyszerűen zacskóval bekötözték a száját. 

A boroszlói székhelyű Centaurus Foundation egy olyan non-profit szervezet, mely az elmúlt 10 évben több 700 állatott mentett meg a haláltól, köztük 500 lovat. Minden egyes lónak külön története van, melyeket a szervezet weboldalán angol nyelven is el lehet olvasni. 

 

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.