A hamisíthatatlan, de utánzott édesség

Létrehozás: 12/15/2015 - 11:50
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A ptasie mleczko és a krówka után következzen egy újabb lengyel édesség, melyet idehaza is jól ismerhetünk, hiszen  vásárlásaink során gyakran köszön vissza az áruházak polcairól.

Kategóriájában olcsónak számít és nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy bár sokféle gyártó dobta már piacra különböző utánzatait, mégis csak ez az igazi, ha nem is az egyetlen. A Price Polo egy egyszerű, de nagyszerű lengyel ostya csoki, melyet Csehországban, Magyarországban, Litvániában, Lettországban, Ukrajnában Siesta néven forgalmaznak. Izlandon pedig úgy ismerik, hogy "Prins Póló".

Egykoron a kommunizmusban ez az egyik legjobban keresett édesség volt, népszerűségéből mostanra sem sokat veszített. A töltött ostyából készült édességet könnyű felismerni hosszúkás, vékony alakjáról, illetve aranyszínű borításáról. Az első Prince Polo-t 1955-ben készítették el először az akkori Lengyel Népköztársaságban, az Olza SA édességgyárban, mely a cseh-lengyel határon elhelyezkedő Cieszynben található.  

A céget 1920-ban alapították, 1993-ban azonban a Kraft Jacobs Suchard vásárolta meg. Két évvel később a Prince Polo új logót és borítást kapott. Azóta számos változatban és többféle ízben készítik az ostyás édességet. Kezdetben mogyorókrémes, majd tejcsokis illetve kókuszos verzióban kezdték el gyártani. A legújabb, a Premium változat, mely egy kifinomultabb igényesebb verzió. „Egyértelműen Balaton-szelet utánzat, csak vékonyabb. Ezen kívül meglepetésemre is, nem volt más negatívum. Talán a sok mesterséges adalék csökkentheti az osztályzatát...”-írja egy blogger a Siestáról, mely nem túl szakszerű vélemény. Hiteleset persze csak a kedves olvasó adhat, mi a magunk részéről megtettük a tőlünk telhetőt, átnyújtva egy újabb lengyel édességet, mely segít megízlelni és felfedezni régiónkat, Közép-Európát.

Színes: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.