Wedel és a varsói csokigyár

Létrehozás: 06/05/2016 - 12:25
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
A lengyel fővárosban számtalan kávézó és cukrászda várja a felfrissülni vágyó utazókat és turistákat. A belvárosban található Wedel Rezidenciát azonban már csak a tradicionális lengyel csokoládék miatt is érdemes felkeresni.

 

A Szpitalnia utca 8. szám alatt található Wedel Rezidenciába érdemes lehet ellátogatni, ha Varsóban járunk, hiszen a forró csokoládékon és pralinékon keresztül megismerhetjük Lengyelország No.1 édességmárkáját. A rezidenciát a XIX. század végén, 1893-ban építették Emil Wedel részére, aki a jelenleg is működő Wedel édességbirodalom tulajdonosa volt. A Franciszek Brauman által tervezett épületet nemrég felújították, ám a cukrászda és a bolt szinte korabeli pompájában tündököl. Az épület dicsőséges évtizedek előtt hajt fejet, ugyanis a Rezidencia udvarán állt valaha az édességgyár. 

A Wedel a két világháború közötti időszakban indult növekedésnek olyan egyedi finomságoknak köszönhetően, mint például a ptasie mleczko, de szintén ez alatt a márkanév alatt készültek tej- és étcsokoldé táblák is. A puha krémmel és csokoládé bevonattal készülő ptasie mleczko ma reneszánszát éli Lengyelországban, hiszen már nem csak vaníliás ( tejcsokis és étcsokis bevonattal ellátott) változatban, hanem rengeteg ízben kapható. Sajnálatos módon a nagy nyugati gyártók másolni kezdték, emellett készülnek silányabb minőségű változatok is. Aki az eredeti lengyel gyártmányra kíváncsi, mindenképpen kóstolja meg a boltban az igazi, hamisítatlan ptasie mleczkót! 

A Wedel Rezidenciát ma már inkább egy klasszikus, elegáns cukrászdának tekinthetjük, mely hangulatát tekintve leginkább a hazai Szamos Maricpán cukrászdákhoz hasonlítható. A 160 éves lengyel márkát reprezentáló kávézó és cukrászda korabeli hangulatot képvisel, pompáját a műtárgyaknak tekinthető barokkos asztalok és székek mellett a régmúlt korok személyeit ábrázoló festmények emelik. Az egyik teremben akár még a nagy Wedel családot ábrázoló portré festményeket is megtekinthetjük. A hely valódi kulináris élvezetét természetesen a csokoládéból készült finomságok adják. A választék hatalmas, az étlapot nézve konnyen az az érzésünk támadhat, hogy ide kevés egy alkalom és ez nem áll messze az igazságtól. 

Fotó: Ruda Grażka

A Wedel Reziendcián a kiszolgálás udvarias, a pincérek rendkívül figyelmesek és kedvesek. Ottlétünk során fogyasztott espresso lungo, likőrös latte és Wedel sernik (túrótorta) összesen 45 zlotyba, vagyis közel háromezer forintba került. Apropó sernik: itt a hagyományostól eltérően készítik, ugyanis a sütemmény alján egészen vékony tésztalap található, tetejére pedig stílusosan Wedel csokoládé-bevonat kerül. Ettől függetlenül van olyan jó, mint a tradícionális lengyel sernik, sőt, talán még jobb is!

Ne felejtsük el, hogy bár Varsóban (és Lengyelországban járva) számtalan Wedel Pijalnia Czekolady cukrászdával találkozhatunk, csak és kizárólag a Wedel Rezidencia alatt található cukrászdában élhetjük át a korabeli hangulatatot és itt vásárolhatunk egyedi Wedel szuveníreket! 

Színes: 

A szerzőről

Aranyi Péter