Az észt elnök örül, ha finnugor nép vezetőjével találkozhat

Létrehozás: 06/23/2013 - 19:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Az EU-nak többletforrásokat kell biztosítani a természeti katasztrófák elleni felkészülésre. Ez volt az egyik témája Áder János köztársasági elnök és Toomas Hendrik Ilves észt államfő tallinni tárgyalásának.

Áder János a találkozót követő közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy barátként és nyelvrokonként érkezett Tallinnba. A magyar köztársasági elnök gratulált az észteknek az ország elmúlt években elért gazdasági fejlődéséhez. Áder János csütörtökön kezdte meg kétnapos észtországi látogatását. A tallinni elnöki hivatal, a Kadriorg-palota előtt katonai tiszteletadással fogadták a magyar köztársasági elnököt. Áder János először négyszemközt tárgyalt észt kollégájával, majd a tárgyalóküldöttségek bevonásával áttekintették a kétoldalú kapcsolatokat. Áder János a sajtótájékoztatón egyebek között szólt arról, hogy az Európai Uniónak többletforrásokat kell biztosítania, hogy a tagországok megfelelő módon fel tudjanak készülni a természeti katasztrófák kivédésére. Emellett egy olyan katasztrófaalap felállítására is szükség van, amelyből - ha mégis bekövetkezik a baj - a katasztrófa sújtotta országok gyors és hatékony segítséget tudnak kapni. Áder János hozzátette, hogy észt kollégája támogatta kezdeményezését.

Áder János arról is beszélt, hogy Észtország 1991-es függetlenné válása óta fantasztikus gazdasági fejlődést ért el. Az egy főre jutó államadósság itt a legalacsonyabb az Európai Unióban, emellett az ország az egyik leghatékonyabb válságkezeléssel büszkélkedhet. Az észt gazdaságot az egyszerű, átlátható szabályok és vállalkozóbarát jogszabályi környezet jellemzi. Az elmúlt években informatikai forradalom zajlott le az országban - tette hozzá. Áder János a kétoldalú kapcsolatokról azt mondta, hogy az informatika, az oktatás és a kultúra területén is várható az együttműködés erősödése. Ennek egyik példája a várhatóan jövőre megjelenő első észt-magyar szótár. Emlékeztetett, hogy 2016-tól magyar Gripen vadászgépek is részt vesznek az észt légtér védelmében.

Az észt köztársasági elnök arról beszélt, hogy mindig nagy örömmel tölti el, ha egy finnugor nép vezetőjével találkozhat, hiszen nagyon kevés nyelvről mondható el, hogy nyelvtani rendszere hasonlít az észthez. Toomas Hendrik Ilves jó barátjának nevezte Áder Jánost, és elismerően nyilatkozott a költségvetési hiány leszorítására tett magyarországi lépésekről. Az észt államfő örömét fejezte ki, hogy a magyar Országgyűlés áprilisban a finnugor nyelvrokon népek napjává nyilvánította október harmadik szombatját, amelyet Észtországban már 1928 óta megünnepelnek.

Áder János délután koszorút helyezett el a Vabaduse téri Szabadságharc emlékműnél, majd találkozott Andrus Ansip észt miniszterelnökkel. Ezután a tallini Magyar Intézetbe látogatott. Áder János pénteken Észtország második legnagyobb városába, Tartuba utazik, ahol találkozik a Tartui Egyetem magyar tanszékének tanáraival, valamint az egyetem rektorával. A hivatalos észtországi látogatásra Áder Jánost elkísérte felesége, Herczegh Anita is.

Forrás: MTI

Panoráma: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.