Egy hétre Magyarországra költözik a lengyel kultúra

Létrehozás: 04/13/2016 - 13:49
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Lakodalmi horrort, Budapesten forgatott drámát, valamint iraki háborús filmet is láthatnak idén a lengyel filmek rajongói a Művész Moziban, a holnap kezdődő Lengyel Filmtavaszon.

 

Hogy milyen nagy jelenleg a lengyel filmgyártás, azt jól érzékelteti,  hogy a Lengyel Filmtavasz idei programjában egy-két kivételtől eltekintve tűnik fel ismerős színész. Állítjuk ezt annak ellenére, hogy magazinunk már hatodik éve figyelemmel kíséri a lengyel filmgyártást. Mindez persze nem csak a lengyel filmipar méreteit hivatott érzékeltetni, hanem azt is, hogy jelenleg nem egy szűk kör kiváltsága ma Lengyelországban filmekben szerepelni. Ez kifejezetten jó hatással van a lengyel mozgóképekre, mert rendszeresen tűnnek fel új, ígéretes tehetségek. A fejlődés évről-évre tetten érhető, elég ha csak Kicsi Rózsára, az Istenekre, vagy éppen az Idára gondolunk. Utóbbi ráadásul az első lengyel Oscar-díjas alkotás.

A folyamatos színvonalemelkedés természetesen mit sem érne idehaza, a Lengyel Intézet szakértő kezei nélkül, hiszen évről-évre számtalan témát, stílust és műfajt képviselő alkotás kerülhet a magyar közönség elé. Nincs ez másképpen a 22. Lengyel Filmhéten sem, mely egy kivétellel csak tavaly készült alkotásokat mutat be. A filmmustra április 14-én, a Test (Ciało) című filmmel kezdődik, mely az anorexia témakörét járja körbe. Rendezője az a Małgorzata Szumowska, aki a 2013-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, az Ő nevében című filmjével Teddy-díjat nyert. A lengyel filmrendező szereti a megosztó témákat, hiszen a díjazott filmje egy meleg lengyel szerezetes történetét dolgozza fel. Április 15-én pénteken, a Lengyel Filmtavasz a Démon (Demon) című filmmel folytatódik. A műfajilag lakodalmi horrornak is nevezett alkotás egy humorral és természetfölötti mozzanatokkal átszőtt történetet mutat be. 

A hétvégi filmek közül mindenképpen érdemes lesz időt szánni az Ezek az én lányaim (Moje córky krowy) című filmre, amelyet Kinga Dębska rendezett. A rendkívül aktív rendezőnő neve Lengyelország legnépszerűbb televíziós sorozata, az Sz mint szerelem ( M jak miłosc) egyes epizódjai mellett is feltűnt az elmúlt években. Tavaly elkészült alkotása, az Ezek az én lányaim mesterien ötvözi a drámát a tragikomikus helyzetekkel. Ez a film lehet az idei Lengyel Filmszemle egyik közönségfilmje, mely a magyar mozikban is szép karriert futhatna be. A film utáni beszélgetésen részt vesz a rendezőnő, valamit Zbigniew Domagalski a film producere is. Április 17-én, vasárnap este egy rendkívül aktuális, felettébb elgondolkodtató mozgóképre ülhetünk be. Krzysztof Łukaszewicz Karbala című filmje a 2004-ben, az iraki háborúban játszódik, amikor a lengyel katonák a második világháború után újra éles harchelyzetbe kerülnek a dzsihadisták által támogatott harcosokkal szemben. 

Az idei lengyel filmszemle magyar vontatkozású, az Egyszer élünk című (Żyć nie umierać) című filmmel zárul április 20-án, szerdán. Maciej Migas rendezésében készült mozgóképben Bartek, egy valaha népszerű színész kerül főszerepbe, aki megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg és már kevés ideje van hátra. A férfi úgy dönt, hogy maximálisan kihasználja a hátralévő napjait és kibékül Budapesten élő lányával. Barteket az a Tomasz Kot játssza, akit tavaly a magyar közönség az Istenek című orvosi filmben láthatott. 

A Lengyel Filmtavasz a legfrissebb filmek bemutatása mellett a lengyel filmrendező, Krzystof Zanussi munkássága előtt is tisztelegni kíván. Éppen ezért a filmmustra az április 18-i napot neki szenteli. Ezen a napon az érdeklődők személyesen is találkozhatnak Zanussival, emellett megtekinthetik a 2005-ös, Persona Non Grata című filmjét is. A neves alkotóról Pörös Géza könyvet is írt, Krzystof Zanussi világa címmel, melynek bemutatójárára a Krystof Zanussival történő beszélgetés alkamával kerül sor. A Lengyel Filmtavaszra a jegyek kedvezményes, 1100 Forintos áron válthatók, az április 18-i programok viszont ingyenesen látogathatók a Művész Moziban. Ehhez azonban a pénztárnál speciális, regisztrácós jegyet kell igényelni.  Részletes programterv elérhető  a Lengyel Intézet és a Művész Mozi honlapján. 

 

 

Kultúra: 

A szerzőről

Aranyi Péter