Fontos hír érkezett a szentesi paprikával kapcsolatban

Létrehozás: 03/26/2022 - 16:19
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Nagyobb mennyiségben juthat magyar paprika és paradicsom a hazai üzletekbe, annak köszönhetően, hogy a Délalföldi Kertészek Szövetkezete (DélKerTÉSZ) 2,7 milliárd forintból új logisztikai központot alakít ki az év végére.

A közlemény szerint a 10 ezer négyzetméteres központban többek között csomagolóüzem, hűtőház és 16 kamion számára kiépített nagykapacitású komissiózó is lesz. Nagypéter Sándor elnök kifejtette, a beruházással jelentősen gyorsítani tudják logisztikai folyamataikat. A fejlesztés eredményeként néhány éven belül 28-31 ezer tonna körüli mennyiséget forgalmaz majd a DélKerTÉSZ, ez jelentős előrelépés a jelenlegi 24-25 ezer tonnához képest. A folyamatok felgyorsításához további csomagológépeket vásárolnak, és robotizáció segítségével oldják meg a raktározást.

A fejlesztésekre szükség is van, mivel a termelés a jövőben tovább nő majd: a 2020-as vidékfejlesztési programban több termelő is részt vett, így újabb üvegház- és fóliafejlesztések valósulnak meg Szentesen és környékén - közölték. Nagyberuházásokra tavaly 370 millió forintot költött a szövetkezet, többek között két 3500 négyzetméteres fóliablokk és egy válogatócsarnok épült. Tavaly a szövetkezet zöldség-gyümölcsértékesítésből származó árbevétele meghaladta a 13 milliárd forintot. Paprikaféléket 112 hektáron termesztettek, az értékesített mennyiség megközelítette a 13,7 ezer tonnát, melyből 6,8 milliárd forint árbevétel származott. Paradicsomból 11,9 ezer tonnát adtak el, 4,6 milliárd forint értékben.

A beruházások célja - a termelés bővítése mellett - a klímaváltozás hatásainak tompítása technológiai fejlesztésekkel. A forróságban például szükség van megfelelő szellőztetésre, árnyékolásra, automata öntözőberendezésekre, extrém forróságban pedig hamarosan már Magyarországon is felmerülhet az igény a hűtésre. A Délalföldi Kertészek Szövetkezete 2002-ben alakult meg, és csaknem ötszáz tagjának - szentesi és környékbeli termelők, családi gazdaságok, társvállalkozók - tevékenységét fogja össze.

A DélKerTÉSZ a legnagyobb termelő és értékesítő szövetkezet Magyarországon. A kínálat nagy részét a paprikafélék - étkezési fehér paprika, kápia paprika, hegyes erős paprika - alkotják, de emellett paradicsomot, kígyóuborkát, fejes káposztát és kínai kelt is termesztenek. Tavaly a szentesi paprika - ide tartozik a fehér töltenivaló (TV), a hegyes erős, a kápia és paradicsomalakú paprika - bekerült a hungarikumok közé.

Forrás: MTI

Tags: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.