Hajszálon múlott a bravúr a Valdor Szentes számára

Létrehozás: 12/19/2021 - 02:30
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Szombaton rendezték a női vízilabda Benu Kupa négyes döntőjét, amelynek során a Szentes az Egerrel, a Dunaújváros pedig az UVSE-vel játszhatott a fináléba kerülésért a soproni Lővér Uszodában.

Szoros küzdelmeket hozott a női Benu Kupa négyesdöntőjének első mérkőzése, amelynek során a címvédő Dunaújváros és az UVSE játékosai küzdhettek meg egymással. 

A két, Euroligában egyaránt negyeddöntősnek számító csapat közül az UVSE kezdett jobban. Baksa Vanda és Keszthelyi-Nagy Rita góljával az alkulat már rögtön az első negyed elején 2-0-s vezetést szerzett. A címvédő viszont Szilágyi Dorottya és Gurisatti Gréta találatával még ebben a játékrészben kiegyenlített. A medencében elképesztő csata zajlott, de a második negyedben is kiegyenlített volt a játék képe, nehezen lehetett volna megjósolni ekkor, hogy ki juthat be a döntőbe. A második játékrész végén azonban az UVSE Rybanska Natasa találatával (2-3) előnnyel mehetett a szünetre. A térfélcserét követően a dunaújvárosi Mucsy Anna Mandula révén ismét egál volt az állás (3-3) A szenzációs formában játszó Dunaújváros Garda Krisztina és Horváth Brigitta góljaival gazdagították csapatuk góljainak számát(5-3). Az UVSE ezt követően Hajdú Kata révén szépíthetett (5-4), de sokáig ez sem maradt válasz nélkül, mert Gurisatti Gréta gólra váltotta csapata emberelőnyét (6-4), ezután pedug Rybanska Natasa vette be ismét a Dunaújváros hálóját (6-5). Sőt, a csapat annyira feljavult, hogy a harmadik negyed végére már sikeresen ki is egyenlítettek Keszthelyi-Nagy Rita találatával (6-6).

Az utolsó negyed meglehetősen parázs küzdelmeket hozott: Gurisatti Grétáról még a sapka is lekerült a záró etapban, aki így volt kénytelen elhagyni a medencét, amikor végleg kipontozódott. Ugyan Garda Krisztina emberelőnyből szerzett találatára (7-6) még gyorsan tudott válaszolni az UVSE Keszthelyi Rita révén, de a dunaújvárosi Szabó Nikolett végül beállította 8-7-es végeredményt. A záródudaszó után Gurisatti Grétáék még percekig nem örülhettek, ugyanis az UVSE meccset záró támadása végén - az olimpiai bronzérmes magyar válogatott és az UVSE kapusának, Magyari Aldának a kapufáról kipattanó lövése után - a kapuba juttatta a labdát, ám már az idő lejárta után, melyet a hosszú videózás végén a zsűri is megerősített.

Ez beakadt a Dunaújváros hálójába 

Gurisatti Grétáék így ünnepelték az UVSE legyőzését

Drámai büntetőpárbaj 

Parádés és fordulatokban gazdag meccset hozott a Valdor-Szentes és Tigra-ZF-Eger párharca. A mérkőzés elején a labdaelhozásban Meczinger Kata jeleskedett és ezután inkább az Eger veszélyeztette a Szentes kapuját. Az első emberelőnyt azonban nem sikerült kihasználnia a fehér sapkásoknak, mert az ellenfél masszívan blokkolta a lövéseket. Néhány perccel később a Kurca-parti város csapata vált kezdeményezővé és egy büntetődobás révén komoly helyzetbe került, de csak három perccel az első negyed vége előtt sikerült megszereznie a kék sapkás csapatnak a vezetést (1-0). A találatra nem sokkal később jött az egri válasz, Jancsó Patrícia (Eger) látványos centergóljával (1-1). 

A második negyed elején a szentesi Tóth Fruzsina hozta el sikeresen a labdát. Egy perccel később pedig Varga Viktória hozta előnybe a kéksapkásokat (2-1). Bár az Eger folyamatosan kereste a fogást a Szentes védelmén, támadásaikat nem mindig tudták kaput eltaláló lövéssel befejezni. Vagy a lövéseik egyszerűen pontatlanok voltak. A negyed közepén viszont Borsi Ilona (Eger) gyönyörű gólpasszt adott Czigány Dórának, aki remekül fejezte be az akciót. Az Eger egyenlítése (2-2) után viszont inkább a Szentes dominált a remek blokkoknak és labdaszerzéseknek köszönhetően. Kövér-Kis Réka, de Vries Noa és Mácsai Kata Gréta is többször veszélyeztette az Eger hálóját. 

Fejest ugrik a győzelembe az Eger 

A térfélcsere után a harmadik negyed elején Menczinger Kata (Eger) hozta el sikeresen a labdát, csapattársa, Borsi Ilona kis híján előnyhöz juttatta az Egert. Egy perccel később azonban 20 másodperces kiállítást kapott és az emberelőnyt a szentesi Varga Viktória könyörtelenül ki is használta (3-2) úgy, ahogyan azt a profiknak kell. Bár erre még viszonylag gyorsan tudott reagálni az Eger Menczinger Kata akciógóljával (3-3), ez a negyed már egyértelműen a Szentesé volt. Ezután Varga Viktória szerzett vezetést a Szentesnek büntetőtőből, Mácsai Kata Gréta, majd Kolarova Tímea pedig 6-3-ra növelte a kéksapkások előnyét. Ezen a ponton úgy tűnhetett, hogy eldőlt a meccs, de az Egernek sikerült szépítenie a negyed végén Kiss Alexandra révén. 

Az utolsó játékrész a kéksapkások szempontjából kedvezően alakult, hiszen Kövér-Kis Réka hozhatta el a labdát. A Valdor-Szentes támadásait azonban rendre felőrölte az egri védelem, Bonca Vivien Patrícia (Szentes) kihagyott lövése után a kéksapkásoknak emberelőnyből sem sikerült növelniük az előnyüket. A gólra nem váltott helyzetek megbosszulták magukat, a fehérsapkások ugyanis látványosan feljavultak és Katona Zsófi Sára, illetve Czigány Dóra révén döntetlenre hozták fel a csapatukat. A 6-6-os eredmény miatt végül büntetőkkel kellett eldönteni a mérkőzést. Bár a büntetőpárbaj első három részt vevője hozta a kötelezőt, Kolarova Tímea lövését azonban sikeresen blokkolta Kiss Alexandra, az Eger hálóőre. Bár Borsi Ilona lövését is sikerült hárítania a Szentes kapusának, Füsti Molnár Jankának, a büntetőpárbaj utolsó körében Varga Viktória (Valdor Szentes) lövését is kivédték, így összesítésben 10-9-es eredménnyel a Tigra-ZF-Eger jutott az elődöntőbe. 

Matajsz Márk eligazítást tart a lányoknak az szünetben

A bravúrról tehát éppen csaj egy hajszállal maradt le a Valdor-Szentes, amely rendkívül fegyelmezett és szívós védekezéssel, valamint látványos labdaszerzésekkel három negyeden keresztül diktálta a tempót. Az Eger a negyedik negyedben nyújtott elszántságának köszönhetően tudta elkerülni a vereséget, így vasárnap ők lehetnek a Dunaújvárosi FVE ellenfelei. A Valdor-Szentes fiatal női csapatára ettől függetlenül érdemes odafigyeli, mert igazi csapatjátékosokból áll, akik mindig kisegítik egymást a szorult helyzetekben.

„Bosszant, hogy nem jutottunk be a döntőbe, mert végig kézben tartottuk a mérkőzés alakulását. Jól védekeztünk, domináltunk, de a végén belehibáztunk és kiénekelték a sajtot a szánkból. Az utolsó negyedben picit passzívabban játszottunk, mert igyekeztünk védeni is az eredményt. A harmadik negyed végén bekapott hét a hat elleni kapusgól demoralizálóan hatott a lányokra. Összességében büszke vagyok a csapatomra, mert szép teljesítményt nyújtott” – mondta Matajsz Márk, a Valdor Szentes edzője. 

A női Benu Kupa döntőjét vasárnap 19:45-kor rendezik meg, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti. 

Szerző: Aranyi Péter 

Szórakozás: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.