Hazánkról nyílt fotókiállítás Sziktivkarban

Létrehozás: 06/09/2013 - 16:00
Nyomtatóbarát változatSend by emailPDF version
Magyarország nevezetességeiről nyílt fotókiállítás szerdán az oroszországi Komi Köztársaság székhelyén, Sziktivkarban

Magyar Tibor fotós alkotásait Rubovszky Éva, a Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezetének elnöke ajándékozta a helyi Finnugor Kulturális Központnak. A kiállítást Íjgyártó István, Magyarország moszkvai nagykövete nyitotta meg. Beszédében köszönetet mondott a Finnugor Kulturális Központnak, amely egy magyar pontot is működtet.

Munkájuk segítésére a nagykövetség magyar írók és költők műveit, valamint történelmi tanulmányokat tartalmazó könyveket ajándékozott a sziktivkari magyar információs pontnak. A misszióvezető az MTI-nek elmondta: immár hagyomány, hogy a finnugor országok, tehát Észtország, Finnország és Magyarország nagykövetei ellátogatnak az orosz területen élő rokon népekhez, ezúttal Komiföldre, Vjacseszlav Gajzer, a köztársaság elnöke meghívására. A politikus szerdán fogadta őket.

A nagykövetek megbeszélést folytattak Valerij Markovval, a Finnugor Népek Világkongresszusa végrehajtó szerve, a Konzultatív Bizottság elnökével is. A kiállításról beszámolva a finugor.ru híroldal Galina Gabusevát, a Komi Köztársaság nemzetpolitikai miniszterét idézte, aki dicsérte Magyarország elbűvölő természeti szépségeit és építészeti remekeit. Örömmel állapította meg, hogy az egymástól igen távol eső Komi Köztársaság és Magyarország lakossága meg tudta őrizni rokoni és baráti kapcsolatait.

A komit a magyar nyelv legközelebbi rokonai között tartják nyilván a manysi és hanti után. A komik (zürjének) többsége a Komi Köztársaságban és Permi határterületen él. Lélekszámukat mintegy 400 ezer főre teszik. Komiföld az Oroszországi Föderáció északkeleti határán, az Ural hegységtől nyugatra, az Északi Sarkkörtől nem messze terül el 416 774 négyzetkilométernyi területen. Lakossága az idei adatok szerint 880 ezer 639 főre csökkent a 2004-ben közölt 961 ezer 600-ról. A Finnugor Népek Világkongresszusa először Komiföld székhelyén, Sziktivkarban ülésezett 1992 november 30. és december 3. között. Tavaly szeptember 5. és 7. között Siófokon tartották a 6. Világkongresszust.

Forrás: MTI

Tags: 

A szerzőről

Melano
A Melano Közéleti és Kulturális Magazin célja, hogy kiszolgálja a Közép-Európa országainak kulturális és közéleti történései iránt érdeklődő olvasókat. A Melano.hu tematikájában elsősorban a Visegrádi-négyek közös ügyeire, zenei, filmművészeti, irodalmi és egyéb művészeti eseményeire koncentrál.